Banner

Loredana Robescu (Aptet HR): “Când alegi un job ce vine din pasiune, nu simți că lucrezi nici o zi din viața ta”

Chiar dacă abia a împlinit un an, compania de recrutare și selecție de personal Aptet HR are planuri mari. Loredana Robescu, fondatorul companiei, își propune ca Aptet HR să devină, rapid, unul dintre numele cu greutate pe această piață, cel puțin în vestul țării.

Absolventă a Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara, și a unui Master în HR Management, Loredana a lucrat în mai multe companii din domeniul resurselor umane. Anul trecut, însă, a luat decizia de a se lansa pe cont propriu.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura ta în recutare?

LOREDANA ROBESCU: Neașteptat – într-un singur cuvânt. A început printr-un program de două săptămâni (Recrutori FEAA) lansat în facultate, unde am avut norocul să fiu selectată la final pentru o practică de trei luni într-o multinațională specializată în recrutarea de personal. De atunci și până astăzi, am reușit să lansez propria companie de recrutare.

Care sunt principalele calități pe care le cauți la un candidat?

Personalitatea este esențială. Spre norocul meu, toți partenerii noștri, care oferă oportunitățile de angajare, clasează personalitatea pe primul loc. Aș putea adăuga și calitățile sociale, iar mai apoi cele tehnice.

Care este întrebarea preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac candidații, în timpul procesului de recrutare?

În 80 la sută din cazuri, candidatul este întrebat cum vede el locul de muncă ideal și ce își dorește să primească de la viitorul angajator/loc de muncă.

Greșeala cea mai frecventă este minciuna în CV, care, până la urmă, iese la suprafață. Iar cea mai întâlnită minciună se află în secțiunea de Limbi străine și vizează nivelul de cunoaștere a limbii respective.

Tot la această secțiune, în special pentru categoria blue collar, în momentul în care observ limbi străine precum germană-începător, italiană-mediu etc., îi întreb pe candidați de unde au dobândit aceste cunoștințe. Se pare că această întrebare îi face pe unii dintre ei să își amintească brusc de faptul că au lucrat în străinătate și au omis să menționeze acest lucru în secțiunea experiență.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți?

Destul de greu, aș zice 60 la sută dificil. Noi dăm o șansă persoanelor fără experiență, studenți la resurse umane, în general. Este mult mai ușor pentru ei, dar și pentru noi, să fie formați începând cu baza, iar atât timp cât nu au deja formată o structură, procesul complet de induction se ușurează. Căutăm calitatea în oameni, întâi de toate, iar mai apoi ne uităm la experiență.

Ce planuri de recrutare are Aptet HR, pe termen scurt, mediu și lung?

Pe termen scurt, în următoarea lună chiar, se alătură trei colegi în departamentul de vânzări. Procesul de recrutare este aproape de finalizare. Pe termen mediu și lung, ne propunem să ne dezvoltăm într-un grup de companii, astfel încât să oferim soluții extinse pentru persoane juridice și persoane fizice. De la sine înțeles, compania se dezvoltă și la nivel de angajați și o să demareze procese de recrutare.

Aptet HR a luat naștere în februarie 2016 și caută să ofere soluțiile cele mai potrivite în domeniul resurselor umane, pentru partenerii săi. Este un concept ce acționează diferit, bazat pe un mix de încredere, sinceritate și dedicare.

Ce perspective de carieră le oferiți colaboratorilor? Cum îi motivați?

Se pot dezvolta la nivel profesional, însă prin oferirea frecventă a training-urilor de dezvoltare personală, există o creștere pe ambele planuri: personal și profesional. Perspectivele de creștere ierarhică nu există pe termen scurt, însă sunt introduse în planul strategic pe termen mediu și lung. Motivarea financiară este, clar, un factor, însă și mai mult prin factorii non-financiari: relația deschisă, abordarea în rezolvarea anumitor inconveniente, suport și implicare permanentă.

Colegii au un confort psihic, deoarece sunt conștienți de suportul pe care îl primesc. Odată intrați în companie, atât timp cât își dovedesc calitățile la nivel de personalitate și educație socială, precum și rezultate excelente în desfășurarea activității, pentru orice traiectorie a carierei dorită se primește susținere. Aici mă refer inclusiv la punctul în care se hotărăsc să își deschidă propria companie. Atât timp cât un salariat a luat oricum deja decizia să pornească o afacere, consider că este egoist să nu îi oferi susținere.

Care sunt metodele prin care încercați să atrageți candidați în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Oferim un mediu de lucru dinamic, plin de provocări și bine organizat, în care se pot dezvolta. Doar din proprie dorință și pasiune pentru ceea ce fac pot alege să rămână sau nu în companie. Primesc tot suportul necesar, inclusiv dacă există probleme la nivel personal, unde se poate oferi ajutor, și pot sugera orice îmbunătățire/schimbare a desfășurării activității.

Ce le spui tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiești pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?

Susținem training-uri gratuite pentru studenți, în vederea îmbunătățirii CV-urilor și comportamentului profesional. Le transmit mereu să fie conștienți de faptul că trebuie să depună efort pentru a reuși în carieră, dar în același timp le confirm și faptul că pot avea creșteri rapide și spectaculoase, atât timp cât sunt dedicați muncii/domeniului lor.

Mereu am susținut faptul că dacă ești la început de drum și îți alegi un job care vine din pasiune și îți face plăcere, nu o să mai simți că lucrezi nici o zi din viața ta.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o iei în cariera ta?

La nivel personal: să renunț la locul meu de muncă stabil, cu program flexibil și care îmi lansa mereu provocări (evitând astfel complet plafonarea), pentru a-mi deschide propria companie.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share