Banner

“Meseriașii de oțel”: Donalam lansează un program de învățământ dual prin care își propune să “construiască” viitoarele generații de specialiști în siderurgie

Compania Donalam, membră a AFV Beltrame Group, lider european în producția de oțel și unul dintre liderii în producția de bare comerciale, lansează programul de învățământ dual “Meseriașii de Oțel”, în parteneriat cu trei unități de învățământ liceal din Călărași și Târgoviște, pentru anul școlar 2023-2024.

Programul are în vedere înființarea unor clase de învățământ dual la Liceul Tehnologic Constantin Brâncoveanu, Liceul Voievodul Mircea din Târgoviște și Liceul Tehnologic Dan Mateescu din Călărași. Sistemul dual oferă o alternativă educațională și profesională absolvenților de gimnaziu, care pot deprinde cunoștințele teoretice și abilitățile practice pentru o calificare profesională de nivel 3.

Elevii admiși vor beneficia de pregătirea teoretică la liceu și stagii practice efectuate în combinatele de oțel ale Grupului AFV Beltrame, din Târgoviște și Călărași. Vor dobândi o pregătire temeinică, sub îndrumarea celor mai buni mentori, și vor avea posibilitatea să se specializeze în meserii căutate în domeniul siderurgiei. La finalul celor trei ani de studiu și practică, vor obține un certificat de competențe recunoscut la nivel european și pot primi un loc de muncă în compania Donalam.

Clasele de învățământ dual se adresează absolvenților de clasa a VIII-a, care vor să se califice în meserii tehnice. Parteneriatul va fi implementat din anul școlar 2023-2024. Vor fi 68 de locuri disponibile:

  • 28 pentru calificarea profesională de oțelar și laminorist – Liceul Tehnologic Constantin Brâncoveanu, Târgoviște;
  • 28 pentru electromecanic utilaje și instalații industriale – Liceul Voievodul Mircea, Târgoviște;
  • 12 pentru electromecanic utilaje și instalații industriale – Liceul Tehnologic Dan Mateescu, Călărași.

Donalam va oferi elevilor selectați o bursă lunară de 600 de lei pe durata anului școlar, pe lângă cea de 200 de lei, oferită de Stat. Cei cu rezultate deosebite la învățătură vor fi recompensați și cu premii pentru stimularea performanței.

“Pe o piață a muncii care se confruntă cu un deficit major de oameni calificați în siderurgie, implementrea acestui proiect este un pas esențial pentru noi, ca angajator, și pentru tineri. Învățământul dual este o metodă eficientă de a pregăti profesional tinerii și de a-i integra pe piața muncii, deoarece combină educația teoretică și practica de specialitate. Din toamnă, vom primi în echipa Donalam prima generație de viitori meseriași. Ei vor avea oportunitatea să-și dezvolte abilitățile tehnice, dar și pe cele de comunicare și colaborare, printr-o experiență reală de lucru, alături de specialiștii noștri”, afirmă Liliana Bica, Director Resurse Umane, Donalam.

Înscrierile candidaților se vor desfășura în două etape: în 3-7 iulie și 25-27 iulie 2023. Dosarul trebuie să conțină foaie matricolă, adeverință de absolvire a minimum opt clase sau adeverință cu media Evaluării Naționale (dacă este cazul), copie a cărții de identitate (unde există) și a certificatului de naștere și adeverință de la medicul de familie sau de la cabinetul școlar. Cei interesați de acest program de învățământ dual pot solicita mai multe informații la adresa de email scoaladuala@donalam.ro.

DESPRE AFV BELTRAME GROUP & DONALAM

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa. Deţine șapte fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu peste 3.000 de angajați, peste două milioane de tone de oţel vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

Donalam, filiala locală a AFV Beltrame Group, deține două unități de producție: în Călărași, cu peste 15 ani de activitate în producția barelor de oțel laminate la cald și, din februarie 2022, combinatul de la Târgoviște, unde, în vara trecută, a reluat producția de oțel beton. Își propune investiții semnificative în perioada următoare, dincolo de modernizarea și de retehnologizarea structurilor existente, și construcția unei unități noi de producție, unică în lume, care se va încadra sub limitele de emisii de 50 kg CO2/ t de produs.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share