O companie din două are în plan sau a luat deja măsuri de atenuare a efectelor ratei inflației asupra veniturilor angajaților

Foto: Mikhail Nilov

În contextul geopolitic actual, în care inflația a devenit o problemă globală, angajatorii caută soluții ca să rămână competitivi pe piața muncii și să-și păstreze rata de retenție a angajaților la un nivel ridicat.

Una dintre măsuri este reprezentată de indexarea salariilor – 64 la sută dintre companii au planificat sau au luat deja măsuri pentru a atenua efectele creșterii inflației asupra veniturilor angajaților prin indexarea salariilor și/ sau ajustarea pachetului de beneficii.

Rezultatele se regăsesc în raportul „Inflation impact & actions. Salary indexation, top of the agenda”, lansat de Hays România, care are scopul de a oferi o imagine clară asupra modului în care organizațiile abordează creșterea ratei inflației și cum vor evolua salariile. Raportul cuprinde perspectiva organizațiilor (respondenții sunt, în general, manageri HR sau directori) care au participat la chestionarul dezvoltat și lansat de Hays România în octombrie 2022. Rezultatele, la care au contribuit 122 de angajatori, au fost completate cu expertiza consultanților în recrutare Hays și cu surse economice credibile.

„Inflația și indexarea salariilor sunt două subiecte constante pentru angajatori și angajați. În 2022, rata inflației a accelerat în întreaga lume și a atins cel mai înalt prag din ultimele decenii. Prețurile produselor și ale serviciilor au crescut în urma perioadei post-covid și s-au multiplicat din cauza efectelor conflictului din Ucraina. Deși România a avut în 2022 cele mai mici rate ale inflației în comparație cu țările vecine mai dezvoltate din Europa de Est – Ungaria, Cehia și Polonia -, viteza de creștere a prețurilor înseamnă că angajatorii trebuie să fie în continuare conștienți de impactul asupra angajaților lor”, spune Timur Makhmutov, director general Hays România.

Creșterile salariale acoperă rata inflației?

68 la sută dintre organizațiile care au implementat deja sau au planificat o creștere salarială spun că aceasta este cuprinsă între unu și zece la sută – o valoare sub nivelul inflației din ultima jumătate de an. Totuși, e posibil ca unii dintre ei să fi realizat ajustările mai devreme în cursul anului, când rata era mai mică. Doar 24 la sută dintre respondenți planifică creșteri salariale între 11 și 15 la sută, ceea ce este încă puțin sub rata actuală a inflației, dar probabil suficient de aproape ca să satisfacă mulți angajați.

Ce alte măsuri vor lua organizațiile?

90 la sută dintre cei care au făcut sau vor face schimbări în pachetul financiar al angajaților au inclus creșterea salariilor, însă aceasta nu este singura strategie pe care organizațiile vor să o aplice. 47 la sută dintre ele măresc și valoarea tichetelor de masă, iar 13 la sută intenționează să ajusteze și bonusurile.

Deciziile de azi, acțiunile de mâine

Dintre cei 64 la sută dintre angajatorii care au decis să majoreze salariile, 46 la sută vor începe acest demers luna aceasta. 34 la sută au implementat modificările în 2022.

„Nu e de mirare că am primit un număr record de solicitări de analiză comparativă a salariilor în acest an. Organizațiile din România caută cele mai recente informații despre ce face concurența și unde ne conduc tendințele generale ale pieței. Misiunea noastră, prin acest raport, este să oferim o imagine de ansamblu pieței din acest moment, astfel încât să puteți lua cele mai bune decizii pentru organizație”, explică Timur Makhmutov.

Raportul (în limba engleză) poate fi descărcat de aici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share