O treime dintre angajaţii din România lucrează şi când sunt în vacanţă

În jur de 36 la sută dintre angajaţii români lucrează chiar și atunci când sunt în vacanţă, reiese dintr-un sondaj publicat de site-ul de recrutare eJobs.

Potrivit studiului, 37 la sută dintre angajaţi lucrează ocazional din concediu, doar atunci când este neapărat nevoie, în timp ce 27 la sută dintre respondenţi spun că delimitează foarte bine perioadele de lucru cu cele de vacanţă şi nu muncesc niciodată când sunt în vacanţă.

Circa 80 la sută dintre respondenţi citesc mailurile de serviciu pe perioada concediului – 66 la sută verifică mesajele cel puţin o dată pe zi, ca să rămână informaţi şi să poată relua mai uşor activitatea la întoarcerea din concediu. În ceea ce priveşte timpul dedicat jobului în vacanţă, 31 la sută dintre angajaţii care lucrează în concediu spun că alocă mai mult de două ore pe zi în acest sens.

Antreprenorii au cea mai mare pondere în rândul celor care lucrează peste două ore zilnic în vacanţă: 26 la sută. În acelaşi timp, 18 la sută muncesc circa o oră pe zi, atunci când sunt plecaţi, iar 23 la sută rezolvă treburile de serviciu în mai puţin de o oră.

Telefonul este, de departe, cel mai folosit dispozitiv pentru lucrul în concediu. Este prima opţiune pentru 68 la sută dintre cei care muncesc în vacanţă, în timp ce laptopul este utilizat de doar nouă la sută. Aproape un sfert folosesc în egală măsură cele două dispozitive.

În ceea ce priveşte durata vacanţelor alese de angajaţii români, cei mai mulţi dintre respondenţi (44 la sută) vor petrece între șase şi zece zile în concediu în această vară, iar un sfert vor pleca în vacanţă mai mult de zece zile. Doar cinci la sută nu îşi vor lua concediu în următoarele trei luni.

Concediul mai scurt de cinci zile este preferat mai degrabă de angajaţii sub 35 de ani (21 la sută), în timp ce pentru o vacanţă de 6-10 zile optează cu precădere cei între 36 şi 45 de ani (47 la sută). Circa 59 la sută dintre participanţii la sondaj au încă zile de concediu neefectuate din 2016. Cei mai mulţi sunt angajaţi în poziţii de conducere (70 la sută). Dintre ei, 31 la sută au mai mult de zece zile de concediu rămase din anul precedent. 16 la sută dintre respondenţi nu s-au decis încă unde vor merge în vacanţa de vară, iar restul (84 la sută) au pe listă una sau mai multe destinaţii, în care vor merge în vacanţă.

Circa 36 la sută dintre români spun că vor călători în afara ţării, în concediu, iar 64 la sută preferă România. Destinaţia principală de vacanţă este litoralul, pentru 36 la sută, urmată de zonele montane, pentru 17 la sută, excursiile prin ţară, pentru 13 la sută, şi Delta Dunării, pentru șase la sută dintre respondenţii care au ales să-şi petreacă vacanţa în România.

Sondajul eJobs a fost realizat între 1 mai și 6 iunie, pe un eşantion de 1.423 de români activi profesional, dintre care 34 la sută în funcţii de conducere sau antreprenori, majoritatea cu vârsta între 26 şi 45 de ani (61 la sută). Site-ul eJobs deţine o cotă de 60 la sută din piaţa de recrutare online din România și face parte din grupul media Ringier România, controlat de grupul elveţian Ringier.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share