O treime dintre angajații din România preferă să lucreze într-o companie cu capital autohton. Un sfert ar fi mai liniștiți dacă ar munci la stat

Cei mai mulți români (87 la sută) consideră că firmele cu capital românesc ar trebui susținute mai mult în această perioadă, pentru a putea depăși cât mai repede efectele economice cauzate de pandemie și pentru a putea menține locurile de muncă, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Aproape 85 la sută dintre ei sunt de părere că, în contextul actual, ar trebui cumpărate în primul rând produse românești. Din acest motiv, de la izbucnirea pandemiei, peste jumătate dintre respondenți preferă să cumpere mai mult produse românești. 20 la sută nu și-au propus să aleagă cu precădere produse românești, iar tot atâția nu acordă atenție provenienței produselor pe care le cumpără și optează pentru brandurile pe care le puneau în coș și înainte de pandemie. 

Schimbarea de comportament în rândul românilor care aleg produse românești pentru a sprijini business-urile locale vine în contextul în care aproape 54 la sută consideră că firmele cu capital românesc au fost mai afectate de efectele pandemiei decât cele străine. Doar puțin peste un sfert dintre respondenți consideră că o companie românească ar reprezenta un loc de muncă mai sigur decât una străină, în această perioadă, în timp ce 38 la sută nu știu unde ar mai putea găsi un loc de muncă pe care să-l considere sigur, în contextul actual.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Un sfert dintre angajați ar prefera să lucreze la stat

Chiar și așa, 30 la sută dintre respondenții la sondaj preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc, în această perioadă, în locul unei companii străine, iar un sfert ar fi mai liniștiți dacă angajatorul ar fi o companie de stat. Peste 46 la sută sunt deja angajați în companii românești, iar 35 la sută lucrează în companii străine. Doar cinci la sută lucrează la stat.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În ceea ce privește evoluția din perioada următoare a companiei pentru care lucrează, 40 la sută dintre angajați se așteaptă la o revenire după perioada mai dificilă din primul semestru. În schimb, 12 la sută se tem că situația companiei va continua să se deterioreze, iar zece la sută mizează pe stagnare. Perspectivele sunt incerte pentru mai mult de 20 la sută dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs. Lor le este foarte greu să aprecieze ce se va întâmpla cu angajatorul și care va fi situația lor profesională până la finalul anului.

Semnalele la nivelul angajaților sunt, totuși, pozitive. O treime consideră că sunt șanse ca angajatorul pentru care lucrează să facă recrutări anul acesta, iar aproape 23 la sută mizează cel puțin pe stagnarea numărului de angajați din companie.

Sondajul a fost efectuat între 5 și 20 iulie, pe un eșantion de 1.024 de utilizatori de internet.   

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, conectează la piața muncii peste 2,5 milioane de profesioniști și are peste 25.000 de joburi active în orice moment în țară și în străinătate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share