Continuăm seria #PrimaPeListaTa, îndemn susținut de Bringo, cu o poveste despre leadership, echilibru și puterea de a crea spații de creștere pentru alții.
Cu o carieră de peste 20 de ani în industria financiară, Andreea Pipernea a deținut poziții de top management în companii de prestigiu, a fost CEO, membru în consilii de administrație și advisor pentru proiecte strategice. În ultimii ani, și-a extins impactul dincolo de sfera corporate și a fondat Womanity, o comunitate dedicată femeilor care își doresc să evolueze personal și profesional.
Pentru Andreea, timpul nu este doar o resursă de gestionat, ci un activ pe care îl investește conștient în proiecte cu impact, în oameni și în experiențe care aduc valoare. Cum reușește să jongleze între multiplele sale roluri, fără epuizare? Ce înseamnă pentru ea wellbeing-ul într-un ritm de viață intens? Și, mai ales, cum reușește să-și păstreze locul pe propria listă de priorități?
- Tendințe în freelancing, în 2025
- Pehart Grup investește în formarea viitorilor specialiști ai industriei hârtiei, prin parteneriate strategice cu școlile profesionale
- Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paști
Andreea ne împărtășește strategiile prin care rămâne conectată la propriile aspirații, cultivă echilibrul și susține alte femei să-și găsească vocea și direcția.
Cum arată o zi obișnuită pentru tine și ce strategii ai descoperit ca să jonglezi între carieră și viața personală fără să te epuizezi?
ANDREEA PIPERNEA: Viața mea e plină, dar împlinită. Am mai multe pălării, pe care le port cu entuziasm și mândrie – pentru că eu le-am ales, și jonglez cu ele în funcție de gradul de importanță și de priorități.
Nu simt că mă epuizez, pentru că iubesc fiecare clipă în care lucrez la ceva care văd cum se prinde viață, cum crește, cum prinde aripi. Mă alimentez cu reușitele mele și ale celor din jur, cu oameni dragi și inspiraționali, cu experiențe diverse, călătorii și masaje relaxante. 🙂
Lipsa de epuizare vine și dintr-un grad de cunoaștere personală. Am învățat să-mi organizez programul astfel încât să-mi pot oferi când simt că am nevoie o pauză, un repaos, un moment de liniște în prezența cuiva, o discuție cu sens, acestea sunt tehnicile mele de jonglerie. Și e important să ne asumăm alegerile pe care le facem, ordinea pe care o punem în lucruri.
Epuizarea, cred eu, nu vine dintr-un program încărcat, ci dintr-un consum interior puternic, atunci când suntem nesiguri de alegerile și deciziile noastre.
Ce înseamnă să te pui #PrimaPeListaTa și cum îți faci loc pentru momentele de wellbeing într-o agendă plină?
Eu încerc să mă pun prima pe lista mea, chit că asta înseamnă să călătoresc sau să lucrez la un proiect, să petrec timp cu cei trei copii fabuloși ai mei, să fac activități cu ei sau să merg la întâlnirile Womanity – comunitatea extraordinară de femei pe care am creat-o și care crește accelerat de la o zi la alta.
Pentru mine, wellbeing înseamnă, de fapt, toate aceste aspecte, pentru că toate sunt lucruri pe care le fac pentru mine, pentru starea mea de bine, și care mă încarcă de bucurie și de bine. Din toate mă hrănesc și prosper. Din reușite, din întâlniri, din provocări, din explorări, din idei noi, din experiențe. În plus, sunt dependentă de oameni. Ei sunt medicamentul care funcționează întotdeauna la mine și, oricât aș fi de tristă sau de obosită, oamenii buni și frumoși mă înveselesc. Și, recunosc, când prind un masaj vine ca un pansament cu aloe.
Cum reușești să salvezi timp și ce faci cu orele câștigate – le reinvestești în carieră, în familie sau în tine?
Cred că productivitatea este cea mai bună rețetă pentru rezultate bune, multiple și timp salvat. Timpul este atât de prețios și de scurt, iar lista de dorințe și taskuri e atât de lungă, încât am învățat să fiu productivă, să fiu prezentă cu totul când am un task de îndeplinit, să fiu 100 la sută dedicată, ca să pot încheia bine și rapid sarcinile mele.
Timpul câștigat îl reinvestesc mereu în ceva nou, în funcție de ce simt că am nevoie mai mult atunci: în proiectele dragi, în care intru conștient, cu aplomb și completă dedicare, în familie, prin activități care mă leagă mai mult de copiii mei, și investesc în mine, mă îmbogățesc cu experiențe noi. Nu trebuie să alegem o parte sau alta – sunt suma tuturor acestor lucruri și trebuie să am grijă de fiecare parte din mine.
Care a fost cel mai mare obstacol pentru găsirea echilibrului muncă-viață personală și ce sfat le-ai da altor femei care se confruntă cu aceeași provocare?
Cea mai mare provocare pentru mine este să închid laptopul, pe care îl port cu mine peste tot. Cei care mă cunosc și mă iubesc știu că așa sunt, că nu-mi place să las lucruri pe mai târziu, că, așa cum eu îmi doresc să primesc răspuns rapid la taskuri, trebuie și eu să ofer asta. Așadar, laptopul merge cu mine în vacanțe, când iau masa cu prietenii, peste tot. Doar când sunt cu cei trei copii ai mei la masă, mă dedic în întregime lor.
Nu cred în sfaturi. Fiecare are propria călătorie personală, dar pot spune ce reprezintă echilibrul pentru mine. Este starea aceea de acceptare că, în acel moment, aceea este prioritatea, ce trebuie să fac. Să înțeleg, să accept, să mă concentrez, să fiu prezentă și să-mi fac apoi timp de alte priorități.
Dacă sunt la masă cu prieteni și trebuie să răspund urgent, le explic, mă retrag, închei cu bine taskul și mă întorc la discuțiile noastre. Cred că mult din dezechilibru vine din vina pe care o aruncăm asupra noastră și îndoiala dacă am făcut bine alegerea. Am făcut-o, o duc la cap cu bine și merg împăcată mai departe. Și mai e un lucru: echilibrul vine și din faptul că e în regulă să nu ai totul, tot timpul, în mod egal, pe toate planurile. Viața este o călătorie și trebuie să fim flexibili și adaptabili.
Dacă ai putea delega o singură responsabilitate zilnică ca să-ți faci viața mai ușoară, care ar fi aceea și cui i-ai pasa-o – unui serviciu, partenerului sau poate tehnologiei?
Gătitul. 🙂 Îmi place să mănânc, să mă bucur de culturi și bucătării diverse, de gusturi și arome interesante, de compania celor care-mi sunt dragi și în preajmă. Să mănânci, pentru mine, înseamnă mai mult decât hrană – este o experiență, o șansă de a comunica și de a mă conecta cu prieteni sau familie. Dar aș lăsa gătitul – și uneori chiar o fac – în seama partenerului, tehnologiei sau serviciului. Cred că aduc mai multă valoare făcând altceva și oferind la final laude binemeritate chefului bucătar.
#PrimaPeListaTa este o campanie derulată de Bringo, primul serviciu de livrare rapidă a cumpărăturilor online prin personal shopper din România, prin care încurajează femeile să-și acorde timp, să-și prioritizeze propriile nevoi și să găsească echilibrul între carieră, viața personală și momentele ce le aduc bucurie prin folosirea unor servicii precum externalizarea cumpărăturilor alimentare și pentru casă către un personal shopper.
Iar prin această serie de articole, punem în lumina reflectoarelor femei care reușesc să-și creeze spațiu pentru ele și demonstrează că, atunci când îți faci loc pe propria listă de priorități, le poți oferi mai mult celor din jur.