Continuăm seria de interviuri [Women in Tech], în care ne-am propus să vă prezentăm femei de succes care au ales o carieră în cel mai dinamic domeniu al momentului, IT, cu Cristina Șerban, Software Engineer la Adobe România, în echipa Primetime Account IQ.
Cristina lucrează de cinci ani la Adobe Romania și, spune ea, cuvântul care definește cel mai bine lucrul la Adobe este echilibrul. Cea mai mare provocare pentru Cristina, în momentul de față, este lipsa timpului. Are doi copii mici și înțelege importanța raportului muncă – viață personală. Apoi, este vorba de un echilibru task-uri-dezvoltare profesională, existând foarte multe resurse la dispoziția angajaților pentru explorare, pe care le pot folosi când urmăresc o schimbare de proiect, job sau echipă. Și, nu în ultimul rând, completează Cristina, este vorba și de un echilibru financiar, un aspect important în aceste vremuri nesigure, cu care ne confruntăm.
Vă invităm să descoperiți cum și de ce a ales Cristina o carieră în IT, în ce proiecte este implicată, ce provocări întâmpină, ce programe de dezvoltare profesională urmează și recomandă, dar și cum poți să crești în domeniul tech în România.
- Peste 10.000 de tineri și profesioniști își caută un job, toamna aceasta, la Angajatori de TOP Timișoara și București
- Veeam Software caută 20 de studenți pentru a doua ediție a programului de internship plătit
- Amazon angajează 250.000 de oameni în SUA, pentru perioada cumpărăturilor de sărbători, şi mărește salariile
Când ai știut că vrei să faci software engineering?
Parcursul meu profesional a fost lin și a urmat un curs firesc. Sunt o persoană analitică, în liceu am studiat la un profil real, apoi am urmat o facultate cu specializare în informatică. Așa cum era de așteptat, toate drumurile m-au condus la software engineering.
La primul job am ajuns într-un loc grozav, dar după trei ani am decis să o iau de la capăt. Îmi doream să lucrez în alt domeniu de business și cu alte tehnologii. Am urmat cursuri pe un alt limbaj, am schimbat compania și m-am specializat pe altă ramură IT. Am început să predau cursuri de programare pentru a transmite mai departe ce învățasem, atât la nivel tehnic, cât și personal. Aș putea spune că acesta a fost momentul definitoriu care m-a adus astăzi aici.
Ai urmat câteva programe de dezvoltare profesională în Adobe. Care experiență ți s-a părut cea mai interesantă?
Cel mai interesant a fost programul “Ada Lovelace”. Deși este o inițiativă nouă, aflată anul acesta la a doua ediție, a avut cel mai mare impact asupra mea. Este un program de dezvoltare în carieră dedicat femeilor în roluri de engineering, ce se întinde pe o durată de șase luni.
Este gândit pe trei planuri. Primul constă în discuții cu un mentor senior din Adobe, aflat într-o altă locație geografică. În cazul meu a fost o colegă – inginer cu 25 de ani experiență in Adobe US. În paralel, s-au desfășurat cinci sesiuni de coaching cu un specialist din afara companiei. Ele m-au ajutat să mă pregătesc pentru rolul pe care urma să-l preiau în echipă la momentul respectiv și să-mi fac un plan de carieră pentru următorii ani. Al treilea plan a fost reprezentat de o serie de training-uri, toate împreună cu și pentru femei.
Simt că acel program a venit la momentul potrivit în cariera mea și sunt sigură că va ajuta multe colege din roluri tehnice în edițiile ce vor urma.
Ai fost implicată în câteva proiecte pentru studenți. Cum crezi că s-au schimbat lucrurile față de când erai tu studentă?
M-am implicat activ în diverse activități încă din 2013, iar acum, având această oportunitate încurajată și susținută de companie, am profitat de ea din plin.
Am organizat împreună cu alți colegi voluntari trei ediții de Java Bootcamp pentru studenți, dintre care două dedicate exclusiv fetelor. Ne-am întâlnit timp de câteva săptămâni la sediul Adobe. Fiecare participant avea laptopul personal, cunoștințe preliminare, dar și entuziasm pentru a dezvolta o aplicație completă, folosind diverse tehnologii și instrumente.
Am absolvit cu zece ani în urmă și, după aprecierile mele, lucrurile s-au schimbat puțin de atunci. Acum sunt mult mai multe tehnologii și oportunități de învățare pentru toți. Facultatea nu poate compensa atât de mult. Mă bucur să văd că tinerii sunt mai motivați și interesați să învețe pe cont propriu.
Ești unul dintre organizatorii hackatonului intern, Garage Week. De ce alegi să te implici în această zonă, dincolo de proiectele de inovație tehnică?
Mă implic în echipa de organizare a Garage Week, pentru că, deși întreaga activitate care se desfășoară în această săptămână este un proces creativ, numărul mare de echipe ce se înscriu la hackaton să dezvolte și să prezinte o idee necesită o planificare riguroasă.
În plus, e o activitate în care cele mai bune idei despre un prototip nou, rezolvarea unei probleme importante, sau comunicarea cu un alt sistem, se premiază. Trebuie, așadar, să oferim un cadru echitabil de prezentare și evaluare pentru toți participanții. Văd multe inițiative noi în Adobe, multe dintre ele apărute la sesiunile de Garage Week. Toate mă fac mândră că am ajutat în acest proces.
Tot referitor la Garage Week, de ce s-ar implica un coleg în această competiție? Sell it out. 🙂
Pentru atât de multe motive…
În primul rând, ideea lui s-ar putea concretiza într-un nou produs, în care compania să investească ulterior. Altfel, chiar dacă ideea nu evoluează așa, cu siguranță ușurează munca echipei, introduce o funcționalitate nouă, înlătură un defect important sau pregătește terenul pentru o tehnologie nouă. Oricare dintre aceste motive este la fel de bun.
În plus, de foarte multe ori, echipele sunt internaționale. Acest schimb de experiență este un mare avantaj pentru perspectiva și rețeaua profesională a unui participant. În plus, este o “adevărată gură de aer proaspăt”: timp de o săptămână, poate lucra cu mult entuziasm la propria idee.
La sfârșitul sesiunii, indiferent de natura proiectului la care a lucrat o echipă, rezultatele obținute sunt o lecție valoroasă, atât pentru echipă (cea care isi prezintă proiectul în fața unei audiențe), cât și pentru colegii care urmăresc prezentarea. Pot afla, într-o singură zi, extraordinar de multe lucruri despre alte proiecte/ echipe/ tehnologii.
Te îndrepți către zona de management în engineering. Ce te atrage într-un astfel de rol?
Din tot ce presupune subiectul “management”, cel mai mult îmi plac părțile care implică direct oamenii: cum se construiește și se dezvoltă o echipă. Îmi plac atât responsabilitățile de atribuire sarcini, de acoperire a nevoilor de dezvoltare ale echipei, cât și cele de supervizare și evaluare a performanțelor.
Apoi, mai este un aspect deosebit de important. Am realizat cât de mult am evoluat de-a lungul timpului. Un merit aparte în această creștere îl au toți managerii mei. Prin provocările, feedback-ul și sfaturile oferite, au grăbit acest proces. Cel mai mult mă interesează să le pot oferi membrilor echipei șansa să crească pe plan personal și profesional, așa cum și eu am fost susținută în nenumărate rânduri.
Care sunt aptitudinile pe care vrei să le dezvolți în următorii doi ani și cum te ajută Adobe în acest sens?
Am două direcții principale. În primul rând, cochetez cu partea de engineering management, dar în același timp sunt hotărâtă să păstrez un background tehnic solid și să îmi dezvolt cunoștințele de dev-ops.
Sunt conștientă că trebuie să depun eforturi considerabile, așadar încerc să ajung la un management al timpului cât mai eficient. Cu el e cel mai greu, fiindcă materialele de studiu sunt suficiente: abonamentele de Coursera și LinkedIn Learning, oferite de Adobe fiecărui angajat, suportul financiar primit pentru cărți, conferințe, cursuri de limbi străine sau de programare, certificări, sesiuni de coaching, bugetul pentru studii de lungă durată de 10.000 de dolari, trainingurile interne pe diverse teme.
Pe o scară de la 1 la 10, cât de greu consideri că este să crești în domeniul tech?
Din punctul meu de vedere, pentru că îmi place ce fac și învăț cu plăcere, aș spune 4, însă, privind obiectiv, este mai degrabă un 8. În primul rând, în acest domeniu conceptul de învățare continuă/ rapidă are o altă dimensiune.
O funcționalitate aparent banală pentru utilizator are în spate o echipă de dezvoltatori care programează cel puțin într-un limbaj și lucrează cu o multitudine de alte tehnologii/ instrumente aflate într-o evoluție continuă. Trebuie să țină pasul. Nu există altă cale decât să citească, să participe la cursuri, meetup-uri, conferințe, webinare, la proiecte open-source, să își creeze o rețea de profesioniști de la care să învețe și de ce nu, pe care să-i învețe. Eu am făcut aceste lucruri, de foarte multe ori, în timpul meu liber.
Apoi, vorbim despre o industrie în care cele mai bune rezultate se obțin prin colaborare, flexibilitate și comunicare eficientă. Dacă aceste abilități interpersonale nu sunt native sau exersate conștient, este considerabil mai greu să avansezi.
Cu ce dificultăți profesionale te-ai confruntat până acum?
Au fost câteva provocări cu care m-am confruntat de-a lungul timpului. În acest moment, lipsa timpului cred că a devenit cea mai mare problemă a mea. Mă împart între serviciu și viața de mamă.
Altă dificultate a fost dată de perioada în care munca a fost complet online. M-a ajutat în viața de familie, însă mi-a lipsit interacțiunea fizică, socială și conectarea dată de lucrul de la birou. Unii dintre colegi se alăturaseră recent echipei și am ajuns să-i cunosc mai bine abia după ce ne-am întâlnim fizic.
Cum te simți ca o persoană care intervievează candidați în diverse poziții din Adobe? Ce e cel mai greu/ interesant/ provocator la interviuri?
Îmi place în mod deosebit acest rol, pentru că se întâmplă des să ajung să lucrez cu parte dintre cei care au promovat interviul. Observ cum se integrează în echipe și cum își folosesc cunoștințele și competențele demonstrate la interviu.
Pentru același post disponibil pot cadnida foarte mulți profesioniști, fiecare cu studii, experiență, personalitate diferite. Îi căutăm pe cei care sunt buni tehnic, au cunoștințe teoretice solide, demonstrează abilități de codare și sunt capabili să înțeleagă diverse probleme și să ia decizii legate de designul unei componente, de exemplu. Aceasta este cea mai grea și provocatoare parte: să găsesc o formulă prin care să testez toate aceste arii, dar să o adaptez pentru fiecare profil în parte, pentru a fi echitabil.
Care este cuvântul care definește, din perspectiva ta, a lucra la Adobe? De ce?
Aș spune “echilibru”, din câteva perspective importante pentru mine. În primul rând, pentru că acum, când am doi copii mici, înțeleg importanța raportului muncă-viață în afara serviciului și sunt fericită că Adobe ne susține în multe feluri în acest demers.
Apoi, mă gândesc la colegi și la produsele dezvoltate: e un echilibru și aici. Este dat de angajați, prin pregătirea tehnică, creativitate, profesionalism, dar și de produsele cu impact în industrie pe care le dezvoltăm. Există foarte multe resurse la dispoziția noastră pentru explorare și pe care le putem folosi atunci când urmărim o schimbare de proiect/ job/ echipă, de exemplu.
De asemenea, putem vorbi și de un echilibru financiar, de ce nu? Este un aspect important în aceste vremuri nesigure cu care ne confruntăm.
Cum arată o zi de muncă a ta în Adobe?
Din fericire, întotdeauna diferită de cea anterioară. Comune sunt sedințele recurente și rutina de citit și răspuns la mailuri dimineața devreme. Cu această ocazie, fac și o planificare scurtă a zilei imediat ce identific prioritățile din ziua respectivă.
În restul timpului, activitățile sunt diverse: dimineața revizuiesc cod scris de colegi sau lucrez cu ei dacă îmi solicită ajutorul. Profit de zilele fără ședințe ca să lucrez la o nouă funcționalitate sau la alte sarcini pe care mi le-am asumat. Această zonă este dinamică: tehnologiile se schimbă, apar mereu instrumente noi sau probleme în funcționarea aplicațiilor, așadar petrec destul de mult timp în această activitate.
În restul timpului, susțin interviuri, particip la traininguri, pregătesc prezentări pentru ședințe, scriu documentație, dezbat diverse propuneri legate de proiecte împreună cu echipa sau particip la diverse inițiative ale companiei.
Women in Tech este un proiect al Adobe România, prin care punem în lumina reflectoarelor doamne și domnișoare cu o carieră interesantă în IT.
Adobe România are în plan consolidarea poziției de centru de excelență în România și atragerea de noi talente. Compania are poziții deschise de la entry-level la senior level și management. Pe lângă oferta salarială competitivă, angajații Adobe primesc pachete de acțiuni la companie și o suită de beneficii în zona de sănătate și wellbeing, dezvoltare personală și profesională și mai multe zile libere plătite. Mediul de lucru din Adobe România este unul care susține diversitatea și echilibrul muncă-viață personală.
- Vrei să știi mai multe? Adobe Romania te încurajează să intri în dialog cu echipa sa, fie pe LinkedIn – de la pagina oficială Adobe la profilul profesional al echipei de Talent Acquisition sau al oricăruia dintre Engineering Managers de la Adobe.
- Vrei să afli mai multe despre ce face Adobe? Adobe Blog reunește articole și video-uri despre produse, noutăți, angajați și contribuția către comunitate adusă de Adobe.
- Vrei să vezi tipul de roluri deschise în companie? Pagina de Cariere este actualizată constant cu cele mai recente posturi disponibile la Adobe.
Dacă vrei să lucrezi la Adobe Romania, poți să găsești și aici câteva tips & tricks despre cum să treci de interviurile de angajare.