Din 1 ianuarie, salariul minim în Bulgaria ar urma să crească la 1.077 leva (550 euro), în pofida absenţei bugetului adoptat pentru 2025.
Majorarea, anunţată printr-un decret guvernamental, reprezintă o creştere de 15,4 la sută faţă de nivelul actual de 933 leva, şi urmează tendinţa anilor precedenţi. În 2021, salariul minim în Bulgaria era de 650 leva. A ajuns la 710 leva în 2022, 780 leva în 2023 şi 933 leva în 2024. Modificarea din 2025 reflectă continuarea eforturilor de a sprijini angajaţii, afectaţi de condiţiile economice dificile.
Reprezentanţii sindicatelor apreciază că majorarea ar putea avea un impact mai ridicat asupra celor sunt remuneraţi cu salariul minim. Luboslav Kostov, economist şef la Confederaţia Sindicatelor din Bulgaria, a explicat că inflaţia ridicată din ultimii ani a erodat puterea de cumpărare, iar ajustările salariile sunt menite în primul rând să atenueze presiunile inflaţioniste, notează Agerpres.
- Doar un angajator din zece are în plan să ajusteze salariul brut după eliminarea scutirii de impozit pentru angajații din IT, construcții și agricultură
- BAT, Angajator de Top în România. La nivel global, este una dintre cele 16 companii care au primit certificarea Global Top Employer în 2025
- Belgin Bactali, noul CEO al companiei de curierat Cargus
Totuşi, reprezentanţii oamenilor de afaceri şi-au exprimat îngrijorarea privind majorarea salariului minim. Dobrin Ivanov, şeful Asociaţiei capitalului Industrial Capital, avertizează că majorarea ar putea perturba echitatea salarială și va atenua decalajul dintre angajaţii cu nivel scăzut de competenţe şi cei cu calificare medie.
O altă consecinţă negativă ar fi reducerea investiţiilor, în urma majorării poverii fiscale legată de salarii, ceea ce va afecta competitivitatea. În unele cazuri, salariile mai mari ar putea duce la concedieri sau extinderea economiei subterane, avertizează economiştii. Conform Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), inflaţia ar urma să crească moderat la începutul anului viitor, în pofida încetinirii semnificative din 2024. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,10 la sută în noiembrie.
Politicile din ultimii ani, inclusiv sporirea plăţilor sociale, a compensaţiilor pentru angajaţii din sectorul public, şi majorarea salariului minim, au sprijinit veniturile mai mari şi majorarea consumului gospodăriilor. Această abordare a stimulat inflaţia, în special în zonele sensibile din punctul de vedere al cererii, precum serviciile, apreciază BNB.