Continuăm seria de interviuri [Women in Tech], în care ne-am propus să vă prezentăm femei de succes care au ales o carieră în cel mai dinamic domeniu al momentului, IT, cu Simona Bigeo, Software Engineer la Adobe România, în echipa Media Analytics.
Simona lucrează de cinci ani la Adobe Romania. A început ca intern, în ultimul an de facultate, spune ea, fără prea multe așteptări, și s-a trezit într-o companie în care și-a dorit să rămână. Am aflat de la Simona că i-a plăcut întotdeauna la Adobe faptul că poți să-ți construiești propriul drum în carieră, indiferent de cum arată el, îți stabilești obiectivele pe care vrei să le atingi și ai în jurul tău suficient sprijin cât să reușești să faci asta. Iar unul dintre obiectivele Simonei a fost să crească profesional și să-și dezvolte activ partea de soft skills, așa că a participat la multe training-uri în această zonă.
Changing The World Through Digital Experiences definește cel mai bine experiența pe care o ai în momentul în care lucrezi la Adobe. Este minunat să observi cum proiectele la care contribui activ chiar schimbă experiența clienților Adobe și cum munca pe care o depui are un impact atât de mare în lumea digitală, spune Simona.
- Peste 5.000 de joburi la Angajatori de TOP. 80 de companii recrutează la cel mai mare târg de carieră, la finalul lunii martie
- #PrimaPeListaTa: Cum arată echilibrul după o carieră în politică – Mara Calista
- Voxxed Days Bucharest: „Pentru a rămâne competitiv, sectorul IT din România trebuie să vândă inovație, nu doar ore de muncă”
Vă invităm să descoperiți cum și de ce a ales Simona o carieră în IT, în ce proiecte este implicată, ce provocări întâmpină, ce programe de dezvoltare profesională urmează și recomandă, dar și cum poți să crești în domeniul techîn România.
Când ai știut că vrei să faci software engineering?
Prima mea întâlnire cu programarea nu a fost la fel de prietenoasă pe cât mă așteptam. Am început să învăț informatica în primul an din liceu, în Sfântul Sava. Și tot în primul an de liceu am luat prima notă de 4, la aceeași materie.
Am avut norocul ca în acel moment un coleg de clasă să mă încurajeze să particip la un cerc de informatică, organizat în fiecare sâmbătă. După trei luni, nu numai că am reușit să-mi repar notele pe care le aveam la informatică, dar am și descoperit o nouă pasiune. Se deschidea o întreagă lume, pe care acum o înțelegeam și care mă fascina. Așa am decis că vreau să urmez studiile facultății Politehnica București și să-mi construiesc o carieră în IT.
Ai început în Adobe ca intern. Cum e viața de intern aici?
Am început în Adobe ca intern, în ultimul an de facultate. Nu era primul internship la care participam, așa că mă așteptam să fie un internship ca toate celelalte: să dureze trei luni, să lucrez la un proiect fară impact în viața reală și să aplic ce învățasem la facultate până atunci.
Am fost destul de surprinsă să văd că proiectul la care lucram de data asta implica niște clienți Adobe cât se poate de reali, iar modificările pe care eu le aduceam se traduce au în modificări puse în producție, după o perioadă de review și testare. La fel de surprinsă am fost de faptul că opinia mea conta pentru cei din jur, în ciuda faptului că experiența mea de până atunci se limita la facultate și câteva joburi de vară.
Am venit ca intern în Adobe fără prea multe așteptări și m-am trezit într-o companie în care mi-am dorit să rămân. Deci, am venit ca intern în Adobe și… am rămas pentru următorii cinci ani.
Rolul tău în Adobe se extinde dincolo de a scrie cod. Cum îți dezvolți aptitudinile și ce crezi ca este esențial pentru a fi un catalizator al comunicării într-o echipă tehnică?
Mi-a plăcut întotdeauna la Adobe faptul că poți să-ți construiești propriul drum în carieră, indiferent de cum arată el. Îți setezi obiectivele pe care vrei să le atingi și ai în jurul tău suficient sprijin cât să reușești să faci asta. Unul dintre obiectivele mele a fost să-mi dezvolt activ partea de soft skills, așa că am participat la multe training-uri în această zonă. Aș enumera printre ele câteva care mi s-au părut foarte folositoare: Public Speaking, Presentation Skills, Writing Skills, Emotional Resilience, Time Management și 7 Habits for Highly Effective People.
În urma acestor training-uri, mi-am dat seama că eu puteam fi persoana care leagă mai multe echipe și care facilitează comunicarea între ele. Aveam energia necesară, însă curajul îmi lipsea. Sesiunile de coaching organizate cu parteneri externi Adobe și sesiunile de mentoring cu Sr. Engineering Managers din Adobe m-au ajutat să-mi construiesc o voce și să fac lucrurile să se întâmple.
Ai urmat câteva programe de dezvoltare profesională în Adobe. Care experiență ți s-a părut cea mai interesantă?
Aș spune că ELT (Emerging Leaders în Technology) a fost programul care a contribuit cel mai mult la construirea unei baze solide către următorul pas în carieră. ELT este un program local, destinat inginerilor care fac parte din echipele de product development din Adobe Romania și care își doresc să urmeze o carieră în management. Se desfășoară pe parcursul unui an și este format din mai multe workshop-uri interactive, în care îți descoperi stilul de leadership și înveți cum să-ți ajuți echipa din poziția de Engineering Manager.
Te îndrepți către zona de management în engineering – ce te atrage într-un astfel de rol?
Sunt o persoană foarte curioasă, în general, așa că întotdeauna mi-am dorit să înțeleg cât mai mult din cât mai multe: cum funcționează un proiect, cum interacționează componentele lui, care sunt particularitățile tehnice și de ce. În același timp, îmi place să petrec timp cu oamenii din jur. Îmi place să mă conectez mereu cu echipa și să identific modalitățile prin care o pot ajuta pentru a reuși să ne atingem obiectivele. Mi-am dat seama că cea mai bună modalitate prin care pot să rămân mereu activă în zona tehnică, dar și conectată cu persoanele din jurul meu, ar fi o tranziție în zona de engineering management.
Care sunt aptitudinile pe care vrei să le dezvolți în următorii doi ani și cum te ajută Adobe în acest sens?
O contribuție semnificativă asupra carierei mele a avut-o feedback-ul constant pe care l-am primit de la oamenii din jur. E destul de dificil să-ți dai seama ce poți să îmbunătățești atunci când privești lucrurile doar din interiorul tău. Am realizat că este foarte important să primești feedback pentru a înțelege ce văd cei din jurul tău, dar și să dai feedback pentru a-i ajuta pe ceilalți să se dezvolte.
Îmi doresc să îmbunătățesc modul în care dau feedback, sperând că-i va ajuta pe ceilalți la fel cum mă ajută pe mine. Pentru asta am achiziționat o serie de cărți pe acest subiect și m-am înscris la un training virtual pe care le-am achiziționat prin Professional Development Fund, pus la dispoziție de Adobe.
Pe o scară de la 1 la 10, cât de greu consideri că este să crești în domeniul tech?
Mi se pare ușor să-ți dezvolți cariera în acest domeniu din perspectiva resurselor pe care le ai la dispoziție. Sunt foarte multe resurse pe internet, training-uri, conferințe, workshop-uri, care te pot ajuta să dobândești skill-urile pe care ți le propui. Nu la fel de ușor mi se pare din perspectiva timpului pe care trebuie să-l aloci ca să înveți constant. Într-o lume destul de agitată, în care timpul e o resursă de preț, mi se pare dificil să reușești să strecori o parte de învățare în programul tău zilnic sau săptămânal.
Cu ce dificulăți profesionale te-ai confruntat până acum?
Dificultățile pe care le-am întâmpinat în ultimii cinci ani țin mai mult de zona tehnică, zona de engineering. Nu e ușor să inovezi și, în același timp, să menții în producție un serviciu cu un SLA de 99,99 la sută. Cele două presupun un nivel de înțelegere detaliat al produselor pe care le construim și menținem, dar și o adaptare constantă la tehnologiile din jurul nostru.
Care este cuvântul care definește, din perspectiva ta, a lucra la Adobe? De ce?
Changing The World Through Digital Experiences definește cel mai bine experiența pe care o ai în momentul în care lucrezi aici. Este minunat să observi cum proiectele la care contribui activ chiar schimbă experiența clienților Adobe și cum munca pe care o depui are un impact atât de mare în lumea digitală.
Ce presupune munca ta de zi cu zi în Adobe?
De trei ani și jumătate fac parte din echipa de Media Analytics și aș vrea să spun că sunt tare mândră de asta. Aici nicio zi nu seamănă cu cealaltă și asta într-un sens bun. O parte din timp lucrez de la birou, o altă parte lucrez de acasă. În anumite zile trec la tastatură și pun în producție cele mai noi componente ale proiectului. În altele, ajut la coordonarea echipelor interne și externe Adobe în pregătirea evenimentelor dedicate clienților. Din când în când, particip la diverse prezentări din Adobe, deschise publicului larg. În alte zile sunt inginer on-call. În fiecare zi, încerc să port cea mai potrivită pălărie, cel mai potrivit rol, ca să-mi pot ajuta echipa cu toată energia de care dispun.
Women in Tech este un proiect al Adobe România, prin care punem în lumina reflectoarelor doamne și domnișoare cu o carieră interesantă în IT.
Adobe România are în plan consolidarea poziției de centru de excelență în România și atragerea de noi talente. Compania are poziții deschise de la entry-level la senior level și management. Pe lângă oferta salarială competitivă, angajații Adobe primesc pachete de acțiuni la companie și o suită de beneficii în zona de sănătate și wellbeing, dezvoltare personală și profesională și mai multe zile libere plătite. Mediul de lucru din Adobe România este unul care susține diversitatea și echilibrul muncă-viață personală.
- Vrei să știi mai multe? Adobe Romania te încurajează să intri în dialog cu echipa sa, fie pe LinkedIn – de la pagina oficială Adobe la profilul profesional al echipei de Talent Acquisition sau al oricăruia dintre Engineering Managers de la Adobe.
- Vrei să afli mai multe despre ce face Adobe? Adobe Blog reunește articole și video-uri despre produse, noutăți, angajați și contribuția către comunitate adusă de Adobe.
- Vrei să vezi tipul de roluri deschise în companie? Pagina de Cariere este actualizată constant cu cele mai recente posturi disponibile la Adobe.
Dacă vrei să lucrezi la Adobe Romania, poți să găsești și aici câteva tips & tricks despre cum să treci de interviurile de angajare.