Pentru prima dată în istoria sa, studiul Randstad România Workmonitor relevă că, în acest an, siguranța locului de muncă și echilibrul viață profesională – viață personală sunt considerate de angajații români mai importante decât salariul (88 și 86 la sută vs. 84 la sută), preferință care se manifestă peste media globală.
Realizat de Randstad Romania, lider în domeniul serviciilor de resurse umane, studiul identifică un nou standard al locului de muncă: talentele prioritizează personalizarea condițiilor de lucru, comunitatea și dezvoltarea competențelor pentru viitor, iar angajatorii trebuie să fie pregătiți să răspundă acestor schimbări.
Când așteptările nu le sunt îndeplinite, mulți angajați au început să ia atitudine: 45 la sută militează activ pentru condiții mai bune de muncă. În ultimele șase luni, respondenții au beneficiat de o creștere a numărului de beneficii din pachetul salarial, precum zile de concediu suplimentare, asistență medicală și pensie. Evoluția a avut loc în procente diferite pentru Generația Z (46 la sută) și Baby Boomers (21 la sută).
- Delta Aluminium investește 20 de milioane de euro într-o unitate de producție în care vor munci 400 de oameni
- Recrutarea pe OLX Locuri de Muncă, în primul trimestru din 2025: mai multe candidaturi decât în 2024, dar mai puține anunțuri de angajare
- Premiu de top din Japonia pentru fabrica ETi din Craiova: TPM Excellence Award Level 1, din partea Japan Institute of Plant Maintenance
51 la sută dintre români (față de 44 la sută la nivel global) au demisionat la un moment dat din cauza unui mediu toxic – procent în creștere față de 2024. Mai mult de jumătate dintre Mileniali și cei din Gen Z sunt gata să renunțe la job dacă nu sunt mulțumiți de condițiile de muncă. Tendința se manifestă cel mai mult în IT & Telecomunicații și în rândul muncitorilor din producție.
Angajații își doresc și alinierea așteptărilor legate de flexibilitatea la locul de muncă cu oferta companiilor legată de acest aspect. Lipsa ei a fost cauza demisiei pentru aproape o treime (31 la sută) dintre angajați, în ultima perioadă. Angajații mai tineri beneficiază într-un procent mai mare de acest avantaj. Aproape jumătate dintre reprezentanții Gen Z spun că au avut mai multă flexibilitate în ceea ce privește locația de unde pot lucra, în ultimele șase luni, față de 15 la sută dintre Baby Boomers.
Respondenții nu ar accepta un loc de muncă dacă nu ar oferi flexibilitate privind programul de lucru (52 la sută față de 47 la sută la nivel global) și locul de desfășurare a activității (41 la sută vs. 39 la sută la nivel global). Dacă nu ar exista nevoia de a câștiga bani, 53 la sută dintre reprezentanții Generației Z (51 la sută la nivel global) și 23 la sută dintre Baby Boomers (38 la sută la nivel global) ar alege să nu lucreze deloc.
74 la sută dintre angajați consideră că managerul lor are încredere în ei să lucreze independent. Cel mai ridicat procent este înregistrat în sectorul științelor vieții & farma (100 la sută), urmat de transport & logistică (88 la sută). Cel mai scăzut procent apare în agricultură (57 la sută). Circa două treimi dintre angajați ar avea mai multă încredere în angajatorul lor dacă le-ar oferi beneficii personalizate (ex: program flexibil, locație flexibilă, intensitate flexibilă a volumului de lucru).


56 la sută ar renunța la job dacă nu s-ar simți parte dintr-o comunitate
În 2025, lipsa sentimentului de apartenență devine un motiv mai puternic de demisie decât lipsa oportunităților de învățare și dezvoltare. Peste jumătate dintre români sunt dispuși să renunțe la job dacă nu se simt parte dintr-o comunitate – o nevoie în creștere semnificativă față de 2024. 89 la sută dintre angajați performează mai bine când simt o conexiune cu colegii lor, iar un procent similar consideră că apartenența la o comunitate, la locul de muncă, este esențială pentru sănătatea lor mintală și starea generală de bine.
90 la sută dintre respondenți își doresc ca locul lor de muncă să le ofere sentimentul de comunitate și subliniază necesitatea unui mediu de lucru incluziv și colaborativ. Unii pun chiar pe plan secund salariul, ca importanță – o treime dintre ei nu ar avea nimic împotrivă să câștige mai puțini bani dacă ar avea prieteni buni la serviciu, dacă locul lor de muncă ar contribui mai mult la viața lor socială și ar simți că aduce o contribuție la societate/ lume. Sectorul serviciilor financiare încurajează cel mai mult sentimentul de comunitate la locul de muncă, urmat de transport & logistică, inginerie și producție.
Oamenii își doresc ca organizația unde lucrează să fie în acord cu valorile și preferințele lor. 33 la sută au renunțat la un job din cauza lipsei de încredere în conducere, iar 58 la sută ar face-o dacă nu s-ar înțelege cu managerul lor. Aproape jumătate nu ar accepta o ofertă de lucru într-o companie care nu le împărtășește valorile sociale și de mediu, preferință în creștere cu peste 26 la sută față de 2024. Un procent similar a luat în considerare să-și dea demisia din cauza poziției angajatorului față de aspecte politice.
46 la sută ar demisiona de la un job unde nu au oportunități de învățare
Oportunitățile de învățare și dezvoltare au devenit factori decisivi în alegerea și păstrarea locului de muncă. 46 la sută dintre angajați ar demisiona dacă nu ar avea acces la programe de dezvoltare profesională, care să-i susțină în cariera lor, și subliniază importanța participării la cursuri și la programe care să le îmbunătățească abilitățile.
67 la sută apreciază că angajatorul lor îi sprijină în dezvoltarea competențelor pentru viitor, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, iar 74 la sută se simt pregătiți să utilizeze tehnologii avansate în rolurile lor profesionale. IT și alfabetizarea tehnologică reprezintă cea mai căutată oportunitate de învățare și dezvoltare (35 la sută), urmată de AI (32 la sută) și abilități de comunicare și prezentare (29 la sută). Cererea pentru abilități fundamentale, ca învățarea continuă, reziliența, empatia și judecata etică, a crescut cu 81 la sută.
Responsabilitatea față de dezvoltarea profesională este considerată un efort comun între angajatori și angajați. 37 la sută consideră că angajatorii ar trebui să ofere programe de perfecționare, în timp ce 40 la sută cred că este responsabilitatea angajatului să-și actualizeze abilitățile în conformitate cu progresele tehnologice.
În ciuda acestei cereri, mai mult de o treime dintre angajați nu primesc astfel de oportunități de formare din partea angajatorilor lor. Datele Randstad arată că doar nouă la sută dintre companii oferă programe de coaching accesibile tuturor angajaților.
„Locul de muncă evoluează, iar românii sunt tot mai hotărâți în afirmarea așteptărilor pe care le au – nu mai caută doar un job, ci un mediu în care să se simtă în siguranță, apreciați și motivați să se dezvolte. Companiile pregătite pentru viitor depășesc modelele de muncă tranzacționale și adoptă o cultură bazată pe flexibilitate, apartenență și dezvoltare continuă. Succesul va aparține organizațiilor care văd talentele nu numai ca pe o forță de muncă, ci ca pe o comunitate – una care se dezvoltă atunci când încrederea, scopul și oportunitatea se regăsesc în spațiul profesional”, spune Ionuț Huzu, director comercial Randstad Romania.
Despre Randstad Workmonitor 2025
Reunește opiniile a 26.778 de persoane active pe piața muncii de pe 35 de piețe din Europa, Asia-Pacific și America de Nord, colectate între 7 octombrie și 6 noiembrie 2024. Ediția românească a fost realizată online, pe un eșantion de 500 de angajați între 18 și 67 de ani. Pentru studiu, Randstad a colaborat cu firmă globală de cercetare și analiză Evalueserve.
DESPRE RANDSTAD
Este lider global în domeniul resurselor umane, cu misiunea de a deveni cea mai echitabilă și specializată companie de talente la nivel mondial. Prin cele patru specializări ale sale – Operațional, Profesional, Digital și Enterprise -, le oferă clienților forța de muncă de care au nevoie. Cu sediul în Olanda, operează pe 39 de piețe și are circa 40.000 de angajați. În 2023, a susținut două milioane de talente să-și găsească un job.
Randstad România are prezență în București, Slatina, Sibiu, Brașov și Timișoara. Cu o echipă de peste 100 de profesioniști și peste 2.500 de angajări pe an, deservește companii care caută un partener de HR cu perspective aprofundate asupra pieței, instrumente apreciate la nivel mondial și expertiză locală, pentru nevoile lor privind forța de muncă, de la recrutare la muncă temporară, mobilitate internațională, outsourcing, programe de dezvoltare, outplacement și consultanță.