Simon Maurer (Maurer Imobiliare): “Mediocritatea nu este acceptată în firma noastră”

Lui Simon Maurer, antreprenorul născut în România, crescut în Germania și revenit “acasă” pentru a deveni un om de afaceri de succes,  i s-a dus vestea că este un altfel de investitor din două motive: în deceniul trecut, a sfidat criza și a construit sute de locuințe, în plină recesiune. Apoi, a stârnit invidia majorității angajaților din România atunci când, anul trecut, le-a promis tutoror celor 160 de salariați o vacanță tocmai în Mauritius, drept răsplată pentru eforturile și rezultatele lor.

Maurer Imobiliare, compania fondată de Simon Maurer, şi-a început activitatea în construcţii în 2005. Primul proiect imobiliar a fost realizat în Cluj-Napoca: un imobil cu 29 de apartamente. În 2006, la Brașov, a fost demarat proiectul Avantgarden 1, cu 365 de locuinţe situate în 17 vile. Apartamentele sunt de opt tipuri, de la cele cu două camere până la penthouse. Locuințele au fost finalizate în 2008. Luna septembrie 2008 a constituit un punct de referință în istoria companiei, fiindcă a marcat demararea proiectului Avantgarden3, ce prevede ridicarea, în Brașov, a peste 3.500 de apartamente noi, contruite în imobile cu un regim de înălțime de până la opt etaje.

La doar o lună de la demararea proiectului, Maurer Imobiliare înregistra o premieră pe piața imobiliară locală, prin vânzarea a 83 de locuințe în stadiul de proiect, în condițiile în care piața de profil era grav afectată de criza economică. Un an mai tâziu, primele două imobile din proiect erau finalizate. Până în decembrie 2011, numărul total de apartamente vândute ajunsese la 800. Prima fază a proiectului Avantgarden3 Brașov a fost finalizată în 2014, după vânzarea și predarea a 1.670 de apartamente. Borna de 2.000 de apartamente vândute este atinsă în februarie 2015, iar cea de 3.000 – în martie 2016. Etapa a treia a proiectului Avantgarden3 Brașov – 700 de apartamente, construite în imobile cu regim de înălțime de cinci etaje – a demarat anul acesta, în aprilie, la o jumătate de an după lansarea Maurer Residence, un ansamblu cu 750 de apartamente, construite în imobile de patru, șase și opt etaje.

Investițiile Maurer Imobiliare s-au extins, în 2013, și la Sibiu. Situat la intrarea principală în Sibiu, în Șelimbăr, cartierul rezidențial Avantgarden3 este poziționat în apropiere de principala zonă comercială a Sibiului – parcul de retail Shopping City Sibiu.

AngajatorulMeu.ro: Ați fost unul dintre puținii dezvoltatori imobiliari care nu s-au speriat de criza de la jumătatea deceniului trecut. Pe ce v-ați bazat mai mult atunci când ați luat decizia să investiți în perioada aceea: pe flerul dvs. sau a fost un calcul pur economic?

SIMON MAURER: Într-adevăr, am fost printre puținii dezvoltatori care au avut succes pe timp de criză, însă această reușită nu se datorează nici flerului, nici calculelor. Motivul, îmi place să spun acest lucru ori de câte ori am ocazia, a fost încrederea în planurile pe care Dumnezeu le avea cu mine și compania pe care o începeam la data aceea. Iar de atunci până astăzi, aceasta a fost constantă care a străbătut, ca un fir roșu, compania pe care o conduc.

Ce înseamnă astăzi Maurer Imobiliare? Cum a evoluat compania de la debut? La ce nivel se ridică valoarea investițiilor pe care le-ați făcut în tot acest timp? Ați avut vreodată curiozitatea să calculați câți oameni locuiesc în apartamente construite de dvs.?

La sfârșitul lui 2015, la petrecerea de Crăciun pe care o organizăm anual, m-am “speriat”: era o mare de oameni, care lucrau pentru această companie – fie ca angajați direcți, fie ca subantreprenori. Sunt mai bine de 500 de oameni care fac parte din familia extinsă a Maurer Imobiliare, iar acest lucru s-a întâmplat într-un timp relativ scurt. Compania a crescut frumos, constant și continuă să facă acest lucru. În ceea ce privește numărul oamenilor care locuiesc în apartamentele construite de noi – avem peste 3.500 de unități locative vândute. La un calcul simplu, cred că putem vorbi despre un minimum de 6.000 de oameni, însă numărul cred că este mult mai mare.

Cum a evoluat piaţa imobiliară, în ultimul deceniu? Care sunt principalele diferențe între aspectul său de acum zece ani și cel de acum? Cum credeți că va evolua în anii următori?

Cred că am asistat la un fenomen de educare a pieței imobiliare, atât a cererii, cât și a ofertei. Ca în orice domeniu, și în ceea ce privește dezvoltarea imobiliară a fost nevoie de un exemplu. Din fericire, acest exemplu am fost noi (cel puțin pentru centrul României), compania Maurer Imobiliare. Spun acest lucru pentru că firma aceasta a setat un trend, urmat cu succes de ceilalți dezvoltatori imobiliari – atât în ceea ce privește structura apartamentelor, compartimentarea lor, cât și în ceea ce privește conceptul în sine: de dezvoltare sustenabilă. Pe maurerimobiliare.ro  puteți citi despre compania noastră, puteți vedea toate proiectele și istoricul acestora. 🙂

Ce fel de locuințe preferă să cumpere românii? Care sunt prețurile medii, în orașele în care sunteți prezenți?

După cum trendurile în dezvoltarea imobiliară sunt ciclice, la fel se întâmplă și cu preferințele oamenilor în materie de apartamente. Cel mai important este faptul că Maurer Imobiliare își pliază oferta în funcție de nevoile și cererile oamenilor. Am avut întotdeauna tipuri de apartamente pentru fiecare tipologie de client. Însă, odată cu creșterea economică resimțită și pe piață, am văzut acest impact și în cererea întâlnită la noi în firmă: clienții doresc apartamente de trei sau patru camere, sau chiar duplexuri.

Cred cu tărie că fiecare om are menirea lui pe acest pământ. Ajutându-ne unii pe alții, putem schimba viețile celor cu care intrăm în contact. Trebuie doar să știm să ascultăm, să ne luăm timp să le vedem problemele și, astfel, impactul acțiunilor noastre va fi mult mai mare decât ne-am imagina vreodată.

Luați în calcul să demarați proiecte și în alte orașe din România sau din străinătate?

Cu siguranță, îmi doresc și plănuim extinderea. După discuții cu board-ul firmei, am decis să ne extindem, însă dorim ca oriunde am merge să le oferim oamenilor aceeași experiență: ansambluri rezidențiale în adevăratul sens al cuvântului, adevărate orașe din interiorul orașului.

Dintre proiectele de până acum, este unul care vă este mai drag decât celelalte?

Am început cu Avantgarden1 (Brașov), apoi, în 2008, a venit Avantgarden3 (Brașov), apoi Avantgarden3 Sibiu (Sibiu), apoi Maurer Residence (Brașov). În toate aceste dezvoltări imobiliare am pus suflet și am lăsat o parte din mine, iar echipa mea lucrează la fel de dedicat pentru toate aceste proiecte aflate în derulare. Nu aș putea spune că am vreunul mai drag, însă de departe, locul în care îmi petrec 80 la sută din timp este Avantgarden3 Brașov. 🙂

Care este orașul cel mai „prietenos” cu investitorii din domeniul imobiliar?

Din păcate, în România, sistemul administrativ nu este prietenos. Deloc. Degeaba investim milioane de euro, degeaba ne plătim la zi taxele și impozitele, pentru că undeva totul se blochează. Obținerea unei autorizații de construcții este o adevărată telenovelă, care se întinde pe mai multe zeci de episoade, avizele care ne trebuiesc sunt eliberate foarte greoi, iar noi, cei din spatele baricadelor, ducem un război de uzură. Din păcate, cei care au de suferit sunt clienții.

Cât de dependentă este piața imobiliară de cea a creditelor, în acest moment? Ce influență va avea Legea dării în plată și cât de mult v-a ajutat Prima Casă?

În general, clienții noștri din România apelează la credite bancare – fie prin programul Prima Casă, fie prin credite ipotecare – iar lipsa fondurilor a cam încetinit acest procedeu. Însă, tocmai pentru a-i ajuta pe acești clienți, am scos pe piață un produs extraordinar: apartamente noi, în rate direct la dezvoltator, fără bănci și fără credite.

Ce sfaturi le-ați da tinerilor care îşi doresc să cumpere o locuinţă? Ce aspecte ar trebui să ia în calcul, înainte de a face acest pas? Cum să se ferească de dezvoltatorii imobiliari neserioși?

Singurul sfat pe care îl dau este acesta: verificați istoricul companiei. Dacă nu ați auzit despre respectivul dezvoltator, atunci puneți-vă un semn de întrebare. Însă cineva care este lider pe piață de aproape zece ani (așa cum este compania Maurer Imobiliare) este un furnizor demn de încredere. Momentul este prielnic pentru achiziționarea unei locuințe, dobânzile sunt mici (rata mai mică decât chiria – sloganul nostrum patentat), iar diferența între rată și chirie devine mult mai mare.

Câți angajați aveți în acest moment? Ce calități trebuie să aibă angajatul ideal pentru Maurer Imobiliare? Care ar fi o greșeală de neiertat, pe care ar putea s-o facă un angajat al companiei?

Avem aproximativ 130 de angajați în compania Maurer Imobiliare Brașov și 20 la Maurer Imobiliare Sibiu (restul sunt subantreprenori). Singurul lucru pe care îl cer la un interviu de angajare este autodepășirea. Cred cu tărie că pentru a evolua ca și companie, fiecare individ în parte trebuie să fie conștient că mediocritatea nu este o stare agreată la noi în firmă. Acesta este principiul după care ne ghidăm și care ne-a ajutat să evoluăm.

Ce perspective de carieră le oferiți și cum îi motivați? Aveți în plan să faceți angajări, în perioada următoare?

Personalul companiei mele nu este fluctuant. Am angajat constant oameni noi pentru că ne extindem și vrem să avem în echipa noastră elite în domeniu. Investim mult în dezvoltarea lor (concedii în Turcia, Mauritius, team building și cursuri), pentru că sunt convins de faptul că ei sunt “bunul” fără de care compania mea nu ar funcționa. Sunt motorul care fac din această firmă una de top.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share