Topul facultăților care oferă cele mai bune perspective de angajare

Potrivit Smartree, unul dintre liderii pieței locale de externalizare a proceselor de HR, facultățile cu profil de inginerie software sau de limbi străine sunt cele ai căror absolvenți își găsesc cel mai repede un job bine plătit, imediat după finalizarea studiilor, și au și șansa unei ascensiuni rapide în carieră.

“Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine și chiar Medicina sunt acele facultăti care garantează absolvenților că vor găsi foarte ușor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, acești tineri sunt și cel mai bine plătiți, încă din primul an de activitate”, declară Raluca Peneș (foto), HR Coordinator Smartree.

Conform datelor Smartree, salariul unui absolvent al unei facultăți cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 de lei net. În ceea ce-i privește pe absolvenții de Limbi Străine, cei care vor avea salarii foarte mari, încă de la primul job, vor fi cunoscătorii de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 de lei net, vorbitorii de  limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 de lei net. “Dezvoltarea pieței locale de outsourcing, pe mai multe domenii, a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânăr care vorbește fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză, nu va căuta pentru multă vreme un job”, arată Raluca Peneș.

O altă categorie de absolvenți de care piața muncii are mare nevoie sunt medicii. Aceștia au mai multe opțiuni după ce termină facultatea și se pot orienta către sistemul de sănătate de stat, dar și către cel privat. Acesta include spitalele și clinicile private, în care nivelul de remunerație este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat, dar și companiile farmaceutice. Și absolvenții de Agronomie au, în acest moment, șansa de a găsi, într-un timp foarte scurt, un job plătit foarte bine, datorită numărului mare de investitori și a dezmorțirii activității pe acest segment.

Ce absolvenți au dificultăți în găsirea unui job

Pe de altă parte, facultățile ai căror absolvenți au mari probleme în a-și găsi un job sunt cele al căror profil nu este bine structurat. În aceste instituții de învățământ, metodologia nu este coerentă și nu există nici o specializare pe care absolvenții se pot baza după absolvire. Se predau informații din multe domenii, dar nu se pune accent pe ce profesii se pot angaja tinerii absolvenți sau care sunt etapele unei cariere ce trebuie parcurse în mod corect. Astfel de exemple de facultăți sunt cele care nu au specializare strictă pe un anumit domeniu, precum Management sau Inginerie Economică, remarcă specialiștii Smartree. Dar există și facultăți foarte specializate, care nu oferă o perspectivă de angajare foarte bună, în acest moment, precum Arhitectura sau Geologia.

Cele mai ofertante domenii în următorii cinci ani

Având în vedere evoluția tehnologiei IT în România și numărul tot mai mare de investitori străini care își deschid puncte de lucru pe plan local, domeniul ingineriei software va rămâne în topul job-urilor oferite de către angajatori. Alte domenii în care va fi nevoie de specialiști, în următorii ani, sunt contabilitatea, logistica, HR, în cadrul cărora, dacă abilitățile de bază sunt dublate de cunoașterea unei limbi străine sau chiar două, absolvenții vor găsi aproape garantat un loc de muncă, imediat după finalizarea studiilor. “Dacă ești vorbitor de engleză și încă o limbă străină, dacă ai cunoștințe elementare într-unul dintre domeniile IT, contabilitate, logistică, HR, software, angajarea în cadrul unei companii de shared services îți este asigurată în proporție de 70-80 la sută. Restul depinde de modul în care te prezinți la interviu, de atitudinea și motivația ta. Dacă ai avut ocazia să lucrezi într-un soft cunoscut pe piață, precum SAP, cu atât mai ușor te vei încadra în profilul căutat de angajatori”, este concluzia Ralucăi Peneș.

DESPRE SMARTREE

Unul dintre liderii pieței de externalizare a proceselor de HR, a fost compania înființată în 2000 și oferă o gamă completă de servicii de externalizare, de la salarizare, administrare de personal, analiză și raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanță în domeniu. La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de soluții informatice integrate, dedicate managementului resurselor umane. Smartree procesează 450.000 de angajați, anual, și are peste 150 de clienți, în majoritate companii multinaționale, dar și companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de experiența și competențele a peste 80 de specialiști în payroll, administrare de personal, recrutare și muncă temporară.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share