Potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, cu toate că sunt sectoare unde bătălia pentru un job este foarte mare, există și o multitudine de poziții rare, remunerate cu sume ridicate, inclusiv pentru persoane care nu trebuie să dețină o diplomă de studii superioare.
În topul meseriilor rare, unde este necesară absolvirea unei facultăți, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez și actuar. “Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor. Piața locurilor de muncă nu este una foarte ofertantă, așa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. Însă, în cazul joburilor de actuar, piața se confruntă cu o lipsă de specialiști”, declară Raluca Peneș (foto), HR Coordinator Smartree.
Dacă salariul inginerilor specializați în topografie, geodezie și aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 de lei net/lună, actuarii pot câștiga minimum 3.000 de lei net/lună. Un alt job rar și foarte bine plătit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge în jurul a 6.000 de lei net.
Joburi rare, bine plătite, care nu necesită studii superioare
Dincolo de meseriile rare, unde este necesară o diplomă de licență, există și o listă de poziții la fel de rar întâlnite, pentru care personalul nu are nevoie de pregătire superioară. În topul meseriilor de acest fel se află cele de controlor trafic aerian, sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau sommelier. “Chiar dacă nu este necesar să ai studii suprioare, acestea sunt totuși meserii speciale, care presupun anumite cursuri și calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. Calificările de macaragiu și sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor școli profesionale, iar pentru cele de grefieri și sommelieri sunt organizate cursuri de formare profesională specifice”, spune Raluca Peneș.
Odată realizate calificările necesare, aceste categorii de joburi aduc cu sine avantajul unei remunerații ridicate. Salariul de început al unui controlor de trafic aerian este de aproximativ 20.000 de lei net/lună, dar ajunge și la 30.000 de lei, după câțiva ani de experiență. Macaragiii, sudorii specializați în argon și alpiniștii utilitari câștigă, în medie, între 3.000 și 3.500 de lei net/lună. Sommelierii, în funcție de competențe și nivelul de experiență, pot câștiga, în medie, 4.500 de lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 de lei. Potrivit Smartree, meseriile de macaragiu și sudor sunt tot mai rar întâlnite. Există un deficit acut de personal calificat în aceste domenii, fiindcă mulți dintre cei ce dețin astfel de aptitudini s-au îndreptat către joburi în alte țări.
Ce nevoi va avea piața muncii în următorii cinci ani
Cu toate că astăzi joburile enumerate sunt rare, acestea vor fi, treptat, tot mai întâlnite și vor atrage personal ce va avea șansa să obțină remunerații pe măsură. Acest lucru este urmarea nevoii tot mai mari, pe aceste segmente, pe piața locală a muncii. “Având în vedere ritmul alert în care tehnologia evoluează în timp, unele joburi vor dispărea de pe piață, iar altele vor fi adaptate noilor invenții. Este cazul industriilor de retail și producție, domenii în care lucrătorii comerciali, operatorii sau strungarii vor fi înlocuiți de mașini și procese software”, explică Raluca Peneș.