Economia României începe să-și revină ușor, iar IMM-urile au trecut pe creștere, pentru prima dată de la debutul pandemiei, arată primul Barometru al IMM-urilor din țară, lansat de SmartBill.
Potrivit platformei, care monitorizează peste 20.000 de IMM-uri, luna mai s-a încheiat cu +4,5 la sută față de aprilie și a marcat primele semne pozitive ale pieței. „Economia României a primit o adevărată gură de oxigen odată cu primele relaxări din luna mai, iar asta se vede cel mai bine în statisticile Barometrului. Dacă ne gândim că, în aprilie, IMM-urile înregistrau o evoluție negativă de -25,7 la sută, iar peste doar o lună am ajuns la +4.5 la sută, putem spune ca asistăm la începutul revenirii economiei”, spune Radu Hasan, co-fondator & CEO SmartBill.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Cu toate acestea, în cazul evoluției anuale (YoY), IMM-urile mai au teren de recuperat. Valoarea a fost tot negativă și în mai, adică -14,9 la sută.
Barometrul la zi
Sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere în luna mai este cel al spectacolelor, evenimentelor culturale și recreaționale: +237 la sută față de aprilie (dar totuși -85 la sută față de mai 2019). Pe locul 2 în acest top se regăsesc IMM-urile ce au ca obiect de activitate sănătatea și asistența socială: +66 la sută față de aprilie (-33 la sută față de mai 2019).
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
„Observăm o creștere semnificativă și în domeniul imobiliar. Luna mai s-a încheiat cu o creștere a cifrei de afaceri de +39 la sută pentru IMM-urile din acest sector. Mai mult, este unul dintre doar două sectoare cu evoluție pozitivă față de aceeași perioadă a anului trecut: +2 la sută față de mai 2019. Ne așteptăm ca trendul de creștere să se accentueze în iunie, încă mai este mult de recuperat față de acum un an”, adaugă Radu Hasan.
Impactul geografic
Cele mai importante creșteri sunt înregistrate în vest (+13 la sută/ -12 la sută YoY), nord-vest (+12 la sută/ -16 la sută YoY) și nord-est (+10 la sută/ -17 la sută YoY). În sud și sud-vest, procentele sunt identice în ceea ce privește creșterea lunară, +9 la sută, dar la nivel anual sud-vestul are cel mai mult de recuperat: -22 la sută. Sud-estul a ajuns la +2 la sută, dar păstrează o evoluție negativă semnificativă față de mai 2019 (-21 la sută). În zona București-Ilfov, creșterea lunară este de doi la sută, și un raport YoY de -13 la sută.
Statistica, disponibilă aici, este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până acum. Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat într-un sondaj. Majoritatea este reprezentată de firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.
DESPRE SMARTBILL
Dezvoltat în 2007, de antreprenorii Radu Hasan, Ioana Hasan și Mircea Căpățînă, este cel mai utilizat și mai apreciat program de gestiune și facturare de pe piața locală, cu peste 65.000 de clienți. Se adresează unei plaje mari de afaceri, de la PFA, companii mici si mijlocii, și până la multinaționale, din toate domeniile de business. Prin SmartBill se emit lunar peste două milioane de facturi și se facturează peste opt miliarde de euro anual.
În 2016, SmartBill a beneficiat de o investiție de un milion de euro din partea fondurilor de investiții Catalyst și Gecad Ventures, care au preluat, printr-o operațiune de majorare de capital, peste 30 la sută din părțile sociale. În 2019, grupul norvegian Visma a preluat jumătate din companie, dar fondatorii păstrează controlul. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 15 milioane de lei în ultimul an și a fost unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața softurilor financiar-contabile.