VIDEO. Fan Courier, “superbrandul” anului în România

Este pentru a doua oară, în istoria de peste zece ani a Superbrands în România, când în fruntea clasamentului se situează un brand românesc. Această performanţă a mai fost atinsă doar de Borsec, în ediţia 2011/2012.

Primele rezultate ale studiului derulat de BDR Associates, în parteneriat cu IPSOS, în februarie-martie, plasează Fan Courier pe primul loc în Top 15 Superbrands – ediţia 2017. Top 15 branduri desemnate Superbrands în România pentru 2017 include Fan Courier, Visa, Kober, Decathlon, Lego, Pampers, Humanitas, eMAG, Dedeman, Orbit, Mercedes-Benz, Borsec, olx.ro, Catena și Samsung.

Comerţul online, noua dominantă  în  dezvoltarea afacerilor

Aflat pe un trend ascendent şi foarte alert în ultimii ani, comerţul online a propulsat şi consolidat în Top 15 Superbrands o serie de branduri tinere, precum Fan Courier, eMAG, olx.ro, alături de branduri de servicii financiare online consacrate, precum Visa.

În contextul digitalizării ca direcție globală în afaceri, brandurile care au ştiut cum să empatizeze cu priorităţile consumatorului, să-i întâlnească așteptările, la momentul şi cu mesajul potrivit, au avut de câştigat în fidelizarea clienţilor. Exemple relevante  pot fi Catena, Samsung sau Orbit, care au derulat campanii de marketing şi comunicare bine ţintite şi adaptate specificului segmentelor de consumatori, dar şi Decathlon sau Dedeman, cu o prezenţă activă pe diferite segmente media online şi offline. Dedeman s-a aflat pentru a doua oară în Top 15 Superbrands, consecutiv, în ultimii trei ani. Brandurile din construcţii au urcat în Top 15 Superbrands 2015 pe poziţii superioare (Koeber – poziţia 3, Dedeman – poziţia 9).

Tradiţia, susţinută de inovaţie, contează

Branduri cu istorie, precum Borsec, Pampers, Mercedes-Benz, își păstrează o prezenţă onorantă în Top 15 Superbrands, fiindcă și-au reconfirmat promisiunile faţă de consumatori şi au reuşit să ţină pasul cu nevoile acestora şi cu noile obiceiuri de consum, precum interesul de a-şi îmbunătăţi viaţa de zi cu zi, dorinţa de a investi mai mult în produse de calitate pentru casă, sănătate, calitatea hranei sau îngrijire personală.

Inovaţia este unul din atributele principale pe care consumatorii le asociază cu statutul de Superbrand în România. Printre categoriile economice care au generat cele mai multe branduri cu statut de Superbrands, în acest an, se numără echipamentele electrice şi electrocasnice, maşini, tehnologie, dar şi produse din sectoare FMCG, precum îngrijire personală şi îngrijirea casei. Calitatea produsului şi beneficiile de care se bucură consumatorul, prin alegerea unui produs, joacă un rol la fel de important ca şi prețul. Acest trend începe să se consolideze ca un atribut al pieţei, pe măsură ce condiţiile economice se ameliorează (o rată a şomajului în descreştere), iar educaţia consumatorului cere calitate. Un exemplu relevant îl constituie Mercedes-Benz, care îşi păstrează prezenţa în Top 15 în aproape fiecare ediţie din România.

“La prima ediție a programului Superbrands România, implementat de noi în 2005-2006, ne uitam cu admirație la Finlanda, a cărei carte, Superbrand, era alcătuită în totalitate din branduri de sorginte finlandeză, devenite globale. Ne întrebam atunci, în plin pionierat al programului nostru, dacă vom asista vreodată la o asemenea performanță notabilă și în România. Trăim acum acest fenomen efervescent al brandurilor românești care urcă scara reputației impecabile, prin excelența în branding, dublată de calitate și inovație. Știm că sunt branduri născute în România, precum Borsec, Dacia sau Ursus, ale căror notorietate a depășit granițele țării, s-a internaționalizat și a crescut capitalul de imagine a României. Brandurile românești strălucesc astăzi alături de branduri internaționale consacrate și contribuie în mod egal la creșterea calității vieții, și trebuie să le aducem recunoaștere”, declară Cătălina Rousseau, Country Manager Superbrands România.

Profilul noului consumator: generaţia în căutarea fericirii

Preţul încetează să mai fie un factor decisiv în relaţia dintre consumator şi brand. Determinantă devine  pasiunea pentru inovaţie, preocuparea pentru viitor şi implicarea în comunitate. Acelaşi trend este transpus şi în segmentele ce alcătuiesc Top 15, unde zona de lifestyle, cultura şi divertismentul  câştigă teren, prin prezenţe precum Humanitas, Lego şi Decathlon. Aceste aspecte demonstrează, încă o dată, tranziţia priorităţilor, de la cucerirea scării sociale şi consumerism, la well-being, respectul pentru comunitate, responsabilitate şi sustenabilitate, elemente definitorii pentru profilul noului consumator.

Lista brandurilor eligibile pentru statutul de Superbrand a fost obținută în baza metodologiei internaționale Superbrands, care cuprinde două etape importante. În prima etapă, Consiliul Superbrands, alcătuit din 30 de specialiști în management, marketing, comunicare și branding, a asigurat selecția calitativă a listei de branduri și a evaluat 1.223 branduri din 52 de categorii. Criteriile luate în considerare în procesul de selecție au fost reputație, încredere, calitate și diferențiere pe piață. În urma acestei selecții, 653 de branduri calificate au fost incluse în cercetarea de piață, realizată de Superbrands România cu sprijinul Ipsos, pe un eșantion reprezentativ de 1.501 consumatori români, la nivel urban. Rezultatele finale ale cercetării reflectă opțiunile consumatorilor români pentru cele 370 de branduri eligibile pentru statutul de Superbrand pe piața din România. Lista completă a brandurilor cu acest statut va fi publicată în cartea Superbrands pentru România, ediția 2017.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share