Amenzi mai mici pentru farmaciile comunitare care nu respectă legislaţia în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 4/2018 pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei 266/2008.

Actul normativ prevede reducerea amenzilor aplicate farmaciilor comunitare care încalcă legislaţia în vigoare. Sancţiunile scad de la valoarea sumei de pornire de 5.000 lei şi maximum 10.000. În forma anterioară a legii, amenzile erau de la 10.000 la 50.000 de lei, notează News.ro.

Actul normativ are scopul “simplificării procedurii de efectuare a inspecţiilor pentru autorizarea, mutarea punctului de lucru cu destinaţie de unitate farmaceutică, înfiinţarea oficinelor locale de distribuţie, introducerea activităţii de receptură sau de laborator, precum şi pentru reorganizarea spaţiului unităţilor farmaceutice, având în vedere importanţa strategică naţională a funcţionării eficiente a sistemului de autorizare, supraveghere şi control a asistenţei farmaceutice a populaţiei”.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, la prima abatere, respectiv 10.000 la 20.000 lei, dacă se constată repetarea acelei contravenţii, pentru următoarele fapte: a) angajarea de personal farmaceutic de specialitate care nu posedă drept de liberă practică; b) distribuţia medicamentelor fără documente care să ateste provenienţa şi/sau calitatea acestora; c) nerespectarea prevederilor privind procedura de retragere a medicamentelor de farmacii şi drogherii; d) comercializarea medicamentelor cu termen de valabilitate depăşit; e) nerespectarea Regulilor de bună practică farmaceutică, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii; f) funcţionarea oficinei locale de distribuţie fără să fie înscrisă în autorizaţia de funcţionare a farmaciei în structura căreia funcţionează, precum şi nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (5)”, conform legii promulgate de şeful statului. 

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Scad la 1.000 şi 2.000 lei amenzile în cazul afişării, cu încălcarea reglementărilor în materie, în farmacii şi pe site-urile farmaciilor comunitare sau ale drogheriilor autorizate de Ministerul Sănătăţii (MS) să vândă şi să elibereze online medicamente eliberate fără prescripţie medicală, a materialelor publicitare privind medicamentele. În forma anterioară, sancţiunile erau de la 5.000 la 10.000 lei.

“Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei, respectiv de la 50.000 la 100.000 lei în cazul încălcării repetate, sau, după caz, anularea autorizaţiei de funcţionare, următoarele fapte: a) desfăşurarea activităţilor fără autorizaţie de funcţionare emisă de MS; b) deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie; c) desfăşurarea în unităţile farmaceutice a altor activităţi decât cele prevăzute de lege; d) vânzarea şi eliberarea prin intermediul activităţilor ce fac obiectul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice cu nerespectarea prevederilor prezentei legi; e) vânzarea şi eliberarea prin intermediul activităţilor ce fac obiectul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală fără autorizaţie de funcţionare emisă de MS în conformitate cu prevederile prezentei legi”, conform legii promulgate. Până acum sancţiunile erau de la 50.000 la 100.000 lei şi, după caz, anularea autorizaţiei de funcţionare.

De asemenea, “serviciile farmaceutice reprezintă o acţiune sau un set de acţiuni efectuate de un farmacist cu drept de liberă practică, necesare pentru garanta asistenţa farmaceutică a populaţiei, integrată şi continuă, cu scopul asigurării celui mai bun răspuns la nevoile şi problemele de sănătate ale populaţiei în ansamblu, şi ale pacientului în mod individual”.

“Serviciile farmaceutice includ, dar nu se limitează la eliberarea medicamentelor şi oferirea de informaţii privind modul de utilizare a acestora, utilizarea raţională a medicamentelor, supravegherea modului de administrare a acestora, identificarea şi evitarea efectelor adverse ale medicamentelor, asigurarea accesului la medicaţie prin prepararea medicamentelor etc. Serviciile farmaceutice sunt parte a sistemului de sănătate şi au ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea calităţii vieţii populaţiei, inclusiv prin participarea la campanii de sănătate publică, ce vizează prevenţia. Serviciile farmaceutice se pot adapta în funcţie de epidemiologia bolilor, de situaţiile epidemiologice speciale şi de contextul social al pacienţilor”, mai arată actul normativ.

Articolul anterior

Endava caută candidați pentru peste 90 de posturi disponibile în sediile din România

Articolul următor

Grupul ING concediază 1.000 de angajați și închide mai multe sucursale

Articole din aceeași categorie
Total
10
Share