De mâine, șomajul tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat

Din 1 iulie, indemnizațiile de șomaj tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat, iar angajatorii care doresc să aplice măsura șomajului tehnic trebuie să suporte din bugete proprii aplicarea acesteia, conform unei analize ONV LAW.

Facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului, pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei, este 30 iunie 2021, conform OUG 211/2020.

Astfel, rămân aplicabile dispozițiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura șomajului tehnic în privința salariaților, însă indemnizația aferentă de 75 la sută din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.

Potrivit modificărilor aduse de Legea 298/2020 în Codul Muncii, la finalul anului trecut s-a reglementat cu titlu general regimul șomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgență decretate pe teritoriul României. Salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75 la sută din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

Totuși, modificările introduse în Codul Muncii nu vizează și ipoteza unei stări de alertă, ci doar starea de urgență și starea de asediu. Angajatorul are posibilitatea acum, dacă bugetul îi permite, să suplimenteze indemnizația acoperită de la bugetul de stat cu sume ce reprezintă diferenţa de până la minimum 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

“O dispoziție particulară în noul Cod al Muncii este ultimul alineat al art. 531 din Codul Muncii. Potrivit acestuia, se interzice angajatorilor să îi concedieze pe acei angajați care au beneficiat de șomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puțin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsurăde sprijin de la bugetul de stat”, explică Av. Lorena Ciobanu, Partener la ONV LAW.

Lorena Ciobanu, Partener @ ONV LAW.

Interdicția de concediere menționată mai sus se aplică doar pentru locurile de muncă ocupate de persoane cu privire la care s-a dispus șomajul tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, și anume 27.12.2020.

Potrivit declarațiilor publice în preajma momentului dezbaterii bugetului pe 2021, suma indemnizațiilor de șomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat a fost estimată pentru acest an la 798 milioane lei.

ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piața locală.  Fondată în 2000, acordă consultanță juridică clienților privați și instituționali, în domenii precum achiziții publice și concesiuni, market entry, dreptul aviației și infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenței, dreptul mediului și dreptul digital.

Articolul anterior

Se caută stagiari. +400 de posturi de internship publicate în ultima lună pe BestJobs

Articolul următor

Nimeni nu mai vrea săptămâni de lucru de 40 de ore. Toți vor să lucreze 4 ore pe săptămână, pe un laptop, în Bali

Articole din aceeași categorie
Total
7
Share