Mircea Oprea (Kronsoft): Creștem “nemțește” – încet și sigur

Unul dintre cei mai mari furnizori de servicii software în domeniul medical, apreciat de clienții din Germania, Kronsoft Development a împlinit, anul trecut, un deceniu de prezență în România.

Compania din Brașov funcționează sub umbrela Noventi GmbH. A crescut pas cu pas și nu are în plan să renunțe la această strategie. Mircea Oprea, HR Manager în cadrul Kronsoft Development, crede că aceasta este rețeta ideală: o creștere naturală, care le dă oamenilor timpul necesar să se adapteze și să se integreze bine, iar echipele primesc răgaz să se consolideze.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?

MIRCEA OPREA: Domeniul Resurselor Umane l-am descoperit informându-mă, interacționând cu oameni din domeniu și, evident, practicându-l. După ce am absolvit Facultatea de Litere din Brașov, m-am gândit serios ce mi-ar plăcea să fac în continuare și ce domeniu din aria umanistă s-ar plia mai bine pe personalitatea mea. Atunci am intrat în contact cu domeniul Resurselor Umane și am realizat că aceasta este direcția în care doresc să mă îndrept. Totul s-a transformat destul de rapid în pasiune. Am început să lucrez ca Junior Recruiter la una dintre cele mai bine cotate agenții de recrutare din Brașov și, în paralel, am făcut și un master în domeniu.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Care sunt principalele calități pe care le căutați la un candidat?

Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o armonizare între soft și hard skills, în cazul unui candidat valoros. Concret, un candidat care este un profesionist în domeniul său trebuie să aibă, pe lângă abilitățile și competențele tehnice, ce țin de specificul domeniului, și o serie de calități ce se referă la personalitatea sa și care îl ajută să fie un performer deosebit în jobul său. Printre cele mai importante ar fi: responsabilitatea, determinarea, atitudinea pozitivă și spiritul de echipă.

Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac candidații, în timpul procesului de recrutare?

Nu pot spune că am anumite întrebări preferate, însă întotdeauna caut să descopăr la un candidat dacă există într-adevăr plăcere și pasiune în ceea ce face, întrucât atunci poți avea certitudinea că venirea lui în companie reprezintă un câștig și va fi un angajat care se va implica și va performa.

Există o anumită categorie de candidați care au tendința de a se supraevalua în cadrul interviului, din dorința de a obține jobul respectiv, iar problemele apar ulterior, când nu pot performa cu succes. În astfel de situații, întotdeauna un angajator va aprecia mai mult un candidat care se autoevaluează în mod obiectiv și își recunoaște și punctele slabe, arătând atitudine pozitivă și motivație să și le îmbunătățească, pentru a putea face față noilor provocări profesionale.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează Kronsoft Development?

În contextul actual al pieței, este foarte dificil, întrucât discutăm despre un deficit semnificativ de specialiști în domeniul IT. Mai mult, concurența este foarte mare, deoarece, pe lângă oportunitățile interne, există și cele externe, care sunt, de multe ori, foarte atractive, mai ales din punct de vedere financiar, și este foarte greu de concurat cu ele.

Avem o abordare foarte deschisă față de candidați, le arătăm că avem proiecte interesante și o cultură organizațională bazată pe flexibilitate, profesionalism, deschidere la ce înseamnă nou și inovație.

Ce planuri de recrutare are Kronsoft Development, pe termen scurt, mediu și lung?

Compania noastră nu a avut până în prezent creșteri mari și spontane și consider că acest lucru a fost benefic pentru organizație. Oamenii au avut timp să se adapteze și să se integreze bine, iar echipele să se consolideze. Mai degrabă putem discuta de o dezvoltare organică, ce ține de creșterea business-ului la nivel de grup. Pentru viitor, intenția este să continuăm să ne extindem, dar, cel mai probabil, lucrurile vor decurge într-un ritm similar.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?

Suntem extrem de focusați pe ceea ce înseamnă dezvoltarea oamenilor în cadrul organizației. Căutăm să ajutăm pe fiecare să crească la nivel de organizație, să le oferim proiecte interesante, cu tehnologii noi și provocări care să-i atragă.

Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Avem o abordare foarte deschisă față de candidați, le arătăm că avem proiecte interesante și o cultură organizațională bazată pe flexibilitate, profesionalism, deschidere la ce înseamnă nou și inovație.

Legat de partea de retenție a oamenilor valoroși, aici este foarte important să-i motivăm și să-i atragem mereu cu proiecte provocatoare, oportunități de carieră, sau prin implicarea în diferite alte activități, gen training-uri, workshop-uri, programe de coaching, internship.

Ce le spuneți tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiți pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?

În ceea ce-i privește pe cei tineri, căutăm să le explicăm că asimilarea de cunoștințe și expertiză în domeniu se dobândește în timp. Înseamnă să lucrezi pe proiecte cu grad diferit de complexitate, să te confrunți cu task-uri și situații dificile din punct de vedere tehnic. Tinerii din generația Millennials au potențial și unii dintre ei chiar impresionează prin ceea ce pot face, însă de multe ori nu au răbdare și vor ca totul să se întâmple cât mai repede. De multe ori, lasă impresia că nu înțeleg nici contextul de business existent și că dacă lucrurile s-ar întâmpla cu viteza pe care și-o doresc, este foarte posibil ca impactul și rezultatul să fie negative.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR?

Consider că un HR Specialist ia în permanență decizii importante, fiindcă este implicat direct în selectarea oamenilor, în evaluarea, motivarea și promovarea lor în organizație.

Articolul anterior

Penny Market lansează prima campanie de brand de angajator

Articolul următor

ABSL: Cât câștigă angajații din industria serviciilor de afaceri

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share