Banner

Munca în Germania, în 2023: ce trebuie să știe românii care lucrează deja sau vor lucra în această țară

Foto: Sangga Rima Roman Selia

Legislația privind munca în Germania, în 2023, vine cu unele modificări. Românii care vor lucra aici sau care au deja un contract de muncă german trebuie să cunoască șapte lucruri legate de munca în această țară.

Multe decizii cu privire la muncă au fost luate de Parlament sau de instanțe în 2022 și vor fi urmate de efecte din 2023, arată o analiză MIGRO.RO, o companie cu peste zece ani de experiență în recuperarea impozitelor și alocațiilor din Germania și Austria.

Orele lucrate

Din 3 decembrie 2022, angajatorii au fost obligați, printr-o decizie a Tribunalului Federal de Muncă, să înregistreze orele de efective de muncă “într-o manieră obiectivă, fiabilă și accesibilă”. Indiferent dacă înregistrarea se face pe un tabel Excel sau cu un sistem pe puncte, acest lucru ar trebui să faciliteze angajaților să pretindă plata orelor suplimentare. Noua regulă va face obiectul unei legi ce va fi votată în primul trimestru din 2023.

Zile libere

În Germania, angajații au dreptul la cel puțin 24 de zile de concediu plătit pe an dacă lucrează șase zile pe săptămână, 20 de zile dacă lucrează cinci zile și 16 zile dacă lucrează patru zile. Angajatorul nu va mai avea dreptul de a impune datele acestor concedii, cu excepția cazului în care își informează angajații în mod clar și în prealabil.

Contractul de muncă

Din 1 august 2022, angajații au dreptul să primească în scris toate informațiile referitoare la durata perioadei de probă, zilele libere, pauzele stabilite și perioada de preaviz. Cei care au semnat un contract înainte de această dată pot solicita o revizuire. Pentru angajatorii care nu respectă noile reguli, amenzile ajung până la 2.000 de euro.

Plafon de venit

De la 1 octombrie 2022, plafonul de venituri autorizat în contextul “locuri de muncă marginale” – locuri de muncă complementare, mai cunoscute sub denumirea de minijobs -, care este stabilit la 520 de euro pe lună, poate depăși acest prag timp de două luni pe an, până la o limită lunară de 1.040 de euro, în timp ce salariul minim legal este acum de 12 euro brut pe oră.

Concediul medical

Documentele referitoare la concediul medical, care până acum cuprindeau trei copii pe suport de hârtie (una pentru angajator, una pentru casa de asigurări de sănătate și una pentru angajat), devin digitale. Excepție fac cele pentru angajații acoperiți de asigurări private. “Certificatul galben” va fi desființat din ianuarie, iar avizul medical va fi disponibil doar digital. Mai multe informații despre regulile privind concediul medical în Germania pot fi găsite aici.

Lupta împotriva hărțuirii

Companiile cu 250 sau mai mulți angajați au obligația să înființeze un birou în care angajații își pot exprima plângerile, în mod anonim. Până la sfârșitul anului, această decizie se va aplica tuturor companiilor cu 50 sau mai mulți angajați. În plus, la începutul acestui an, ar trebui examinată o lege privind protecția avertizorilor.

Contribuții la pensie

Din 1 ianuarie, angajații care contribuie la fondul de pensionare prin intermediul companiei lor beneficiază de o subvenție de 15 la sută de la angajator, care se plătește într-un fond de pensii, la casa de pensii sau la o casă de asigurare.

MIGRO.RO oferă toate informațiile de care au nevoie românii, în cazul în care au de gând să lucreze în Germania sau Austria. În plus, îi poate ajuta cu recuperarea taxelor, dacă au muncit sau încă muncesc în aceste țări. Echipa Migro poate fi contactată la numărul de telefon  +40 369 805 805, cel de Whatsapp, 0771 441 296, pe e-mail, la office@migro.ro, sau prin aplicația sa.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share