Se vorbește mult, în ultima vreme, despre investițiile străine sau despre companii multinaționale, dar adesea, în spațiul public, apar informații incomplete, trunchiate, învechite sau, pur și simplu, neadevărate.
Pentru o apreciere corectă a companiilor românești cu capital străin – pentru că ele sunt companii înregistrate în România și doar capitalul este din altă parte –, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a publicat o analiză a activității acestor companii în România. „Credem cu tărie că investițiile străine au jucat un rol fundamental în destinul european al României și în tranziția dificilă de la anii de după căderea comunismului către o economie sofisticată și dezvoltată, capabilă să asigure bunăstare pentru cât mai mulți dintre cetățeni”, precizează reprezentanții FIC.
Fluxul investițiilor străine în România (2003 – 2017)
Investițiile străine din România se ridică la 75 de miliarde de euro, bani ce au mers în toate sectoarele economiei românești. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au modernizat clădiri de birouri și o bună parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de producție și cele mai performante sisteme de management. Investitorii au venit în România ca să obțină profituri, dar afacerile lor au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană.
De unde vin investițiile străine?
Investițiile străine sunt de câteva miliarde de euro în fiecare an și variază în funcție de sănătatea economiei locale sau globale. Apogeul investițiilor a fost atins în preajma aderării României la UE, când s-au ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an. Investițiile străine sunt comparabile ca dimensiune cu banii din fonduri europene, care reprezintă, la rândul lor, o sursă indispensabilă pentru dezvoltarea țării.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Investițiile străine realizate în România vin din țări membre ale Uniunii Europene. Ele sunt și cei mai importanți parteneri comerciali ai țării (Germania, Franța, Austria, Olanda). Economia românească nu ar fi ce este astăzi fără piața unică europeană.
Companiile străine din România angajează 1,3 milioane de oameni, aproximativ un sfert din numărul de angajați. Cifra este similară cu numărul persoanelor angajate în sectorul public. Nu există familie în România, care să nu cunoască pe cineva care lucrează pentru o companie străină, este concluzia FIC.
Salariul mediu net lunar
Companiile străine au avut un rol important în creșterea veniturilor salariale, pentru că au fost sursa unei competiții sănătoase pentru cei care își căutau un loc de muncă. Această presiune se poate observa și din faptul că salariul mediu într-o companie străină este semnificativ mai mare decât media națională. Salariul mediu net într-o companie străină este de 3.100 de lei, în comparație cu media națională, de 2.300 de lei.
Principalele domenii în care au investit companiile străine
Jumătate din investițiile străine au mers către industrie, ceea ce demonstrează că „dezindustrializarea” României, în contextul aderării la UE și integrării pe piața unică, reprezintă un mit. Asta explică și de ce industria a avut și are o contribuție semnificativă la creșterea PIB-ului.