Sub umbrela AdobeLife, continuăm să adunăm articole care abordează subiecte relevante pentru dezvoltarea personală și profesională în domeniul IT. Iar dacă această lună a fost dedicată femeilor, ne bucurăm să aducem în prim-plan poveștile inspiraționale ale doamnelor și domnișoarelor care și-au construit cariere de succes în IT.
Astăzi, stăm de vorbă cu Bianca Costache, Senior Engineering Manager la Adobe, care ne povestește despre parcursul său profesional, provocările întâmpinate și satisfacțiile pe care i le oferă munca în IT.
Poți descrie traseul tău profesional și cum ai ajuns la poziția de Senior Engineering Manager la Adobe?
BIANCA COSTACHE: Am descoperit pasiunea pentru programare în facultate, ceea ce m-a determinat să fac tranziția spre Calculatoare și Tehnologia Informației. Am acumulat experiență în startup-uri și outsourcing, lucrând la proiecte diverse.
De opt ani și jumătate sunt în Adobe, unde am evoluat de la software engineer la engineering manager. Am contribuit la produse de impact, ca Adobe RT-CDP, iar recent am condus dezvoltarea RT-CDP Collaboration.
Ce mă motivează constant este combinația dintre tehnologie, impactul produselor și dezvoltarea echipelor.
- Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară: +1.800 joburi disponibile pe eJobs pentru românii care vor să lucreze în afara țării
- Piața muncii în România, în 2025: criza de personal, principala bătaie de cap pentru recrutori
- Tchibo Brands România își mută birourile în Business Garden Bucharest
Care sunt principalele responsabilități și provocări în rolul tău actual?
Responsabilitățile mele includ strategia tehnică și de business, leadership-ul echipei și colaborarea cu diverse departamente pentru soluții scalabile. Mă ocup de inovație, scalabilitate și impact, și ghidez echipele prin schimbări tehnologice și organizaționale.
Provocările majore vin tocmai din această complexitate – echilibrarea viziunii pe termen lung cu nevoile imediate, gestionarea incertitudinii și luarea deciziilor strategice într-un ecosistem dinamic.
Cum sprijină Adobe dezvoltarea liderilor tehnici și ce programe sunt disponibile în acest sens?
Adobe investește în dezvoltarea liderilor tehnici printr-o serie de programe, printre care Emerging Leaders în Technology, un program pentru inginerii care își doresc tranziția către leadership tehnic, Skill++ – suport pentru cei care au făcut trecerea recent la un rol de engineering manager -, Executive Shadowing Program, care aduce oportunitatea de a observa lideri seniori în acțiune, sau Leadership Circles, un program dedicat femeilor care vor să-și accelereze creșterea în leadership.
Bineînțeles, pe lângă acestea, Adobe oferă coaching individual și de grup, mentorat personalizat și acces la resurse pentru învățare continuă.
Poți împărtăși o experiență în care ai mentorat sau ai ghidat colegi în cariera lor?
Un proiect aproape de sufletul meu este Ada Lovelace, program inițiat de Adobe România pentru a susține femeile din engineering în tranziția către roluri de senior engineer și creșterea impactului lor tehnic.
Este un program al cărui curriculum și format l-am dezvoltat împreună cu alți colegi voluntari – ingineri și leaderi din Adobe. Este primul program de acest tip axat pe zona tehnică, într-un ecosistem unde existau deja multe inițiative pentru leadership.
De la lansare, programul s-a extins global și a fost implementat și în SUA și Elveția. Are trei componente: workshopuri tehnice (discuții despre expertiză, execuție, strategie și comunicare interpersonală), mentoring și shadowing (acces direct la senior engineers pentru discuții despre decizii tehnice și creșterea în carieră) și coaching (sprijin pentru dezvoltarea personală și profesională) Suntem deja la a patra ediție locală și vedem impactul direct în progresul participantelor și în creșterea unei comunități de alumni care contribuie activ la edițiile următoare.
Cum vezi evoluția tehnologiei în Adobe și ce rol joacă echipa ta în această evoluție?
Ne aflăm într-o perioadă în care tehnologia nu mai trebuie doar să fie puternică și scalabilă, ci și ușor de utilizat, iar direcția în care mergem în Adobe este exact aceasta: să oferim produse inovatoare, care echilibrează complexitatea cu simplitatea experienței de utilizare.
Ce sfaturi ai pentru femeile care doresc să avanseze în cariera lor tehnică și să ocupe roluri de conducere?
Pentru mine, leadership-ul a însemnat învățare prin experiență, descoperirea punctelor forte și conștientizarea bias-urilor. How Women Decide de Therese Houston mi-a fost de ajutor, dar autenticitatea și modelele mentale sunt esențiale.
Leadership-ul tehnic nu înseamnă doar decizii, ci și înțelegerea profundă a sistemelor. Iar creșterea profesională nu trebuie lăsată la întâmplare – oportunitățile se creează, nu se așteaptă.
O carte care te-a marcat profesional și/sau personal?
Seria „The Great Mental Models”, de Shane Parrish, mi-a oferit o perspectivă valoroasă asupra gândirii critice și luării deciziilor. Un model pe care îl aplic frecvent, relevant în leadership, este Activation Energy din chimie – ideea că schimbarea reală nu ține doar de efortul inițial, ci de energia susținută necesară ca să ajungi la un rezultat stabil.
Această perspectivă mă ajută și să decid dacă merită bătălia unei schimbări, dacă am resursele necesare să o duc la bun sfârșit.
O destinație care te inspiră sau cu un efect de ridicare a tonusului
Îmi place apa în orice formă – fie schiul pe pârtie, fie explorarea lumii subacvatice prin freediving. Ambele îmi oferă un mix perfect de relaxare, concentrare și adrenalină. Sunt experiențe care mă reconectează la natură, dar și o sursă constantă de dopamină prin micile victorii pe care le aduc: un traseu off-piste reușit, un recif nou descoperit sau fiecare metru în plus în adâncime.
Ce obiceiuri sau rutine personale te ajută să rămâi creativă și concentrată în munca ta tehnică?
Ca să rămân conectată la tehnologie, experimentez constant. Dezvolt o aplicație cu GenAI, explorez tehnologii noi, particip la discuții tehnice, susțin prezentări și automatizez task-uri repetitive cu tool-uri precum Raycast, Obsidian și scripturi custom.
Dacă ai putea descrie o zi obișnuită din viața ta la Adobe în trei cuvinte, care ar fi acestea?
Strategie. Colaborare. Idei.
[AdobeLife] este un proiect al Adobe România, prin care prin care abordăm subiecte de interes, de la atragerea de talente în cel mai competitiv domeniu, IT, beneficii extrasalariale, până la programe de dezvoltare personală și profesională, activități de CSR sau strategii de retenție.
Adobe România are în plan consolidarea poziției de centru de excelență în România și atragerea de noi talente. Compania are poziții deschise de la entry-level la senior level și management. Pe lângă oferta salarială competitivă, angajații Adobe primesc pachete de acțiuni la companie și o suită de beneficii în zona de sănătate și wellbeing, dezvoltare personală și profesională și mai multe zile libere plătite. Mediul de lucru din Adobe România este unul care susține diversitatea și echilibrul muncă – viață personală.
- Vrei să știi mai multe? Adobe România te încurajează să intri în dialog cu echipa sa, fie pe LinkedIn – de la pagina oficială Adobe la profilul profesional al echipei de Talent Acquisition sau al oricăruia dintre Engineering Managers de la Adobe.
- Vrei să afli mai multe despre ce face Adobe? Adobe Blog reunește articole și video-uri despre produse, noutăți, angajați și contribuția către comunitate adusă de Adobe.
- Vrei să vezi tipul de roluri deschise în companie? Pagina de Careers este actualizată constant cu cele mai recente posturi disponibile la Adobe.
Dacă vrei să lucrezi la Adobe România, citește și acest articol.