Dacă martie este luna dedicată femeilor, sub umbrela AdobeLife, continuăm să descoperim povești despre creștere, echilibru și succes ale doamnelor și domnișoarelor care contribuie la inovație într-un domeniu asociat traditional cu bărbații.
Astăzi, vorbim cu Raluca Bejan, Senior Machine Learning Engineer, despre parcursul său profesional, provocările specifice din zona machine learning și impactul muncii sale asupra produselor Adobe.
Poți descrie parcursul tău profesional și ce te-a atras către domeniul Machine Learning?
RALUCA BEJAN: Parcursul meu profesional a fost non-liniar, dar valoros. Am absolvit Matematică-Informatică la Universitatea din București, unde primul meu contact cu Machine Learning a fost proiectul de diplomă – implementarea ART Neural Networks pentru clasificarea automată a textelor.
Am început ca software engineer, apoi am trecut la management. Experiența într-un startup AI pentru imagistică medicală, în plin boom AI, m-a făcut să realizez cât de captivant este domeniul. Așa am revenit la un rol tehnic în Machine Learning.
- Salariile medii s-au triplat în România de la aderarea la UE. În 2007, salariul mediu net abia trecea de 300 de euro
- Serviciul de Informații Externe caută stagiari în domeniile Open Source Intelligence și Criptologie
- Magnetico Iași: Specialiști de top în HR discută despre strategiile eficiente pentru atragerea și retenția talentelor
Cum se integrează tehnologiile de Machine Learning în produsele Adobe și care sunt provocările specifice pe care le întâlnești în acest context?
Adobe Firefly, modelul nostru GenAI, este integrat în aplicațiile Adobe, inclusiv Photoshop, Premiere Pro, Illustrator și Express. Folosim Gen AI și Machine Learning, ca să facem toate produsele noastre mai rapide, eficiente și intuitive.
În domeniul Big Data, de exemplu, utilizăm Machine Learning pentru a prezice momentul în care datele, care urmează fluxuri extrem de complexe, vor fi complet procesate, vor putea scala automat sistemele în funcție de multiple variabile, vor rezolva problemele clienților prin asistenți virtuali, dar și cum vor putea modifica automat diagramele de arhitectură, simplificând un proces care înainte dura mult mai mult.
Principala provocare vine din ritmul accelerat în care evoluează acest domeniu. Trebuie să rămânem mereu aliniați la cele mai noi tehnologii și, uneori, să regândim complet arhitectura sistemelor ca să le facem mai ușor de integrat cu Machine Learning. Accesibilitatea optimă a datelor și documentația detaliată sunt esențiale pentru succesul oricărei implementări.
Ce oportunități de dezvoltare profesională oferă Adobe România pentru inginerii specializați în Machine Learning?
Anul acesta, internii angajați vor lucra pe proiecte de Machine Learning. Pentru inginerii cu experiență, Adobe încurajează atât recrutarea activă, cât și dezvoltarea profesională a echipelor existente, prin traininguri și proiecte de impact.
Poți împărtăși o experiență în care ai colaborat cu alte echipe pentru a implementa o soluție de Machine Learning?
Lucrez la AI Support Assistant și colaborăm cu echipe globale din Research, Deployment, Customer Support, Product Management și Legal. Ritmul este extrem de dinamic, așa cum este de așteptat în acest domeniu, dar echipele implementează procese eficiente pentru a simplifica comunicarea și sincronizarea.
Cum sprijină Adobe diversitatea și incluziunea în echipele sale tehnice, în special pentru femeile din domeniul tehnologiei?
Adobe for All este angajamentul nostru de a crea o companie în care toți angajații sunt încurajați să aibă un impact. Pentru a face acest lucru, găzduim în mod regulat sesiuni de mentorat și networking pentru angajați și evenimente pentru Women in tech.
Recrutarea este inclusivă, cu paneluri diverse și limbaj neutru. Susținem comunități precum Girls Who Code și oferim sprijin prin inițiative ghidate de comunitatea Adobe Diversity, Equity & Inclusion.
Ce sfaturi ai pentru femeile care doresc să urmeze o carieră în Machine Learning?
Că nu este niciodată prea târziu să înveți ceva nou – fie că este vorba despre Python, Machine Learning sau orice altă abilitate tehnică.
Care sunt cele mai interesante proiecte la care ai lucrat la Adobe și cum au contribuit acestea la dezvoltarea ta profesională?
Un proiect captivant la care lucrez este AI Support Assistant, cu potențialul de a transforma experiența clienților prin răspunsuri instant, ca un asistent personal permanent.
Tehnic, e o provocare – lucrăm cu tehnologii de ultimă generație și explorăm soluții inovatoare într-o competiție directă cu Microsoft și Google. Dincolo de complexitate, proiectul mi-a oferit oportunități valoroase de colaborare și o perspectivă amplă asupra impactului Machine Learning în business.
O carte care te-a marcat profesional și/ sau personal?
O carte care m-a marcat profund este „Thinking, Fast and Slow”, de Daniel Kahneman. Deși a fost publicată înainte de boom-ul actual al AI, are o relevanță surprinzătoare pentru domeniul în care lucrez.
O destinație care te inspiră?
Pentru mine, muntele are exact acest efect de resetare. Liniștea, aerul curat și peisajele mă ajută să mă deconectez și să revin cu o perspectivă nouă, ori de câte ori am ocazia.
Ce obiceiuri sau rutine personale te ajută să rămâi creativă și concentrată în munca ta tehnică?
Cel mai important obicei care mă ajută să rămân creativă și concentrată în munca mea tehnică este crearea unor perioade zilnice de focus neîntrerupt. Uneori, o scurtă plimbare sau câteva minute de detașare sunt suficiente ca să deblochez idei noi și să găsesc perspective mai bune.
Dacă ai putea descrie o zi obișnuită din viața ta la Adobe în trei cuvinte, care ar fi acestea?
Colaborare, inovație, provocare.
[AdobeLife] este un proiect al Adobe România, prin care abordăm subiecte de interes, de la atragerea de talente în cel mai competitiv domeniu, IT, beneficii extrasalariale, până la programe de dezvoltare personală și profesională, activități de CSR sau strategii de retenție.
Adobe România are în plan consolidarea poziției de centru de excelență în România și atragerea de noi talente. Compania are poziții deschise de la entry-level la senior level și management. Pe lângă oferta salarială competitivă, angajații Adobe primesc pachete de acțiuni la companie și o suită de beneficii în zona de sănătate și wellbeing, dezvoltare personală și profesională și mai multe zile libere plătite. Mediul de lucru din Adobe România este unul care susține diversitatea și echilibrul muncă – viață personală.
- Vrei să știi mai multe? Adobe România te încurajează să intri în dialog cu echipa sa, fie pe LinkedIn – de la pagina oficială Adobe la profilul profesional al echipei de Talent Acquisition sau al oricăruia dintre Engineering Managers de la Adobe.
- Vrei să afli mai multe despre ce face Adobe? Adobe Blog reunește articole și video-uri despre produse, noutăți, angajați și contribuția către comunitate adusă de Adobe.
- Vrei să vezi tipul de roluri deschise în companie? Pagina de Careers este actualizată constant cu cele mai recente posturi disponibile la Adobe.
Dacă vrei să lucrezi la Adobe România, citește și acest articol.