#UnPicDePoveste de la Provi: Andrei Budea, omul pasionat de tehnologie și conectat permanent la ultimele tendințe din domeniu

Cine e Provident? Provident este o persoană juridică, o companie. Oamenii care dau personalitatea companiei sunt cu totul altă poveste. O poveste pe care o vom descoperi până la final de an, dintr-o serie de interviuri cu oameni din toate departamentele. O poveste scrisă de ei, autentică și fără filtre.

În România din 2006, Provident este o instituție financiară-nebancară, ce oferă produse financiare simple și personalizate unei categorii de români care, altfel, ar putea fi excluși din ofertele altor instituții financiare. Cam atât despre companie, dar curiozitatea de mai mult poate fi hrănită de aici. Cât despre oamenii din Provi, povestim astăzi cu Andrei Budea, EHC Network Specialist.

Fără Andrei Budea și colegii săi din departamentul de infrastructură, Provident ar avea o problemă să funcționeze. Ei sunt cei care mențin și se asigură că rețeaua de calculatoare a companiei funcționează în parametri optimi, la nivel local și la nivel de grup.

De altfel, asta-i place cel mai mult la acest job. Se bucură că are posibilitatea să participe, împreună cu ceilalți colegi, la gestionarea și la îmbunătățirea soluțiilor de rețelistică pe care le oferă în companie. Alături de colegii din celelalte țări, formează echipe virtuale, ce implementează proiecte de grup, folosind tehnologii inovatoare.

“Chiar dacă, de cele mai multe ori, totul pare facil și se vede doar rezultatul <magic>, în spatele lucrurilor simple și uzuale, precum accesarea e-mail-ului sau participarea la o conferință video, se află o rețea complexă de sisteme care comunică între ele, folosind o infrastructură ce trebuie monitorizată, securizată și remediată în caz de avarie, în cel mai scurt timp, pentru a nu perturba activitățile zilnice ale utilizatorilor”, explică Andrei Budea.

Andrei Budea n-a ajuns întâmplător într-un post tehnic: se declară o fire curioasă când vine vorba de tehnologie și încearcă să fie conectat permanent la ultimele tendințe din domeniu, indiferent că au sau nu aplicabilitate în jobul său.

Ce-i place cel mai mult la Provi? În primul rând, Andrei apreciază la Provident faptul că este o corporație mare. Asta vine la pachet cu posibilități de dezvoltare, acolo unde există și voință de a progresa. El a început aici cu un rol de HelpDesk. A evoluat treptat, descoperind și administrând diverse tehnologii sau soluții. Odată cu trecerea timpului, a putut să înțeleagă mai bine ce-și dorește să facă în carieră și pe ce ar trebui să se axeze ca să ajungă în rolul actual.

În această profesie, e greu să lucrezi de unul singur, este concluzia lui Andrei Budea. Echipa joacă un rol extrem de important în desfășurarea activităților zilnice, chiar și atunci când nu toți oamenii care o formează sunt la birou, în același timp.

“În stilul actual, hybrid, lucrăm mai mult din confortul propriilor case decât de la birou, dar avem întâlniri online aproape în fiecare zi în care nu ne vedem fizic. Chiar dacă nu suntem tot timpul față în față, reușim să ne ținem conectați prin videoconferințe. În concluzie, cu cât infrastructura este mai extinsă, cu atât lucrul individual devine aproape imposibil. Așa cum sistemele informatice sunt interconectate între ele, la fel și noi, administratorii lor, trebuie să schimbăm informații frecvent, ca să rămânem permanent conectați. Un alt rol esențial pe care îl are echipa este acela de a te sprijini atunci când ai nevoie”, afirmă Andrei Budea.

La 35 de ani, Andrei a acumulat deja suficientă experiență pentru a putea să le dezvăluie câteva “secrete” despre o carieră de succes și colegilor mai tineri. Nu prea crede în formula one-size-fits-all, însă, ca sfat general, pentru toți tinerii care își doresc să înceapă o carieră în IT, are câteva recomandări.

“În primul rând, trebuie să aibă răbdare – mai exact, să aibă răbdare să crească organic din punct de vedere profesional. O carieră în IT se construiește, în mare parte, exact ca o casă. Nu ridici acoperișul înainte să faci fundația. Dacă fundația nu e construită corespunzător, degeaba zugrăvești interiorul cu cele mai bune materiale – mai devreme sau mai târziu, sigur vor apărea fisuri în pereți”, spune Andrei Budea.

În opinia sa, un start bun îl reprezintă rolurile de helpdesk, fiindcă îți oferă o idee de ansamblu despre tehnologiile folosite în compania respectivă. “Ideal este să experimenteze cât mai multe roluri într-un departament IT, ca să vadă exact cu ce tip de activitate rezonează cel mai bine. Să nu se simtă demoralizați dacă nu reușesc din prima. Asta face parte din procesul de învățare și creștere”.

Ca să evite plafonarea, le-ar sugera să nu le fie teamă să iasă din zona de confort. Cum știi că ai ajuns acolo? “De regulă, când sarcinile ajung să fie repetitive și îndeplinirea lor pare mai degrabă o rutină decât o provocare sau apare senzația că rezultatul muncii tale nu-ți mai produce același nivel de plăcere că la început. E momentul în care ar trebui să începi să-ți pregătești următoarea etapă a carierei. Desigur, să nu uităm de primul sfat: răbdarea. Doar pentru că un job nu-ți place din prima săptămână, nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba pe parcurs”.

Pe parcurs se poate schimba și contextul în care muncim și trăim. După valul de “turbulențe” din ultimii ani – pandemia, războiul din Ucraina, inflația -, Andrei a ajuns la concluzia că expresia “fără precedent” a devenit laitmotivul ultimilor ani. Era angajat și în perioada 2008-2010, în timpul unei crize financiare globale tot “fără precedent”, dar își amintește că atunci era la început de drum și avea alte preocupări, așa că nu a conștientizat prea bine ce s-a întâmplat. Acum percepe diferit tot ce se petrece în jurul nostru.

Cel puțin trei lecții importante a învățat Andrei în ultimii ani. “Prima este despre calm și rațiune. Am înțeles că istoria se repetă, că totul e ciclic și că, de fiecare dată, perioadele bune sunt urmate de altele mai puțin favorabile. Fenomenele pe care le trăim astăzi nu sunt în controlul nostru și nu cred că vom putea fi vreodată pregătiți pentru ele, mai ales dacă discutăm despre o pandemie sau un război. Tot ce putem face e să nu ne demotivăm, să luăm lucrurile ca atare și să fim optimiști că perioadele bune vor reveni curând. A doua lecție este despre prudență. Dacă fenomenele globale nu le putem controla, putem avea grijă de sănătatea noastră, prin încercarea de a o menține într-o stare cât mai bună. Ne putem gestiona cheltuielile și putem încerca să nu risipim mai mult decât ne permitem sau decât e necesar în momentele de criză. Trebuie să fim realiști și să nu considerăm că, dacă azi totul este bine și nu avem nemulțumiri, acest lucru este garantat și mâine. A treia lecție este despre echilibru, despre atenția de a nu cădea în cealaltă extremă”.

Ce ar vrea să spună despre el peste zece ani? “În contextul actual, plin de incertitudine, e destul de greu să faci o afirmație care să rămână valabilă pe termen scurt, cu atât mai puțin un deceniu. Însă, în pofida tuturor lucrurilor, sper să-mi pot păstra atitudinea pozitivă, energia și curiozitatea de a învăța lucruri noi, buna dispoziție și simțul umorului”.

Până va afla ce-i rezervă viitorul pe plan profesional, Andrei se bucură de cariera pe care o are acum și de hobby-urile sale. Este pasionat de automobilism, îi place să practice sporturi cu motor, precum karting sau mersul cu ATV-ul, și, pe lângă cele de mai sus, se relaxează ascultând muzică.

Poți să vezi mult mai multe despre oamenii din Provi pe undelucram.ro și www.provident.ro/cariere. Iar dacă vrei să fii coleg cu Andrei, avem un rol care își așteaptă “ocupantul-pereche”. Le găsești pe toate aici. Dacă nu te-am convins încă, îi lăsăm pe colegii din Provi să facă asta, în poveștile viitoare. Până atunci, poți să arunci o privire și la povestea Alexandrei, din departamentul Call Center, a lui Bogdan, absolventul de Istorie care conduce echipa de Managementul Informației, a lui Alin, Senior Credit Risk System Analyst în departamentul Credit Risk, a Mihaelei, “Gânditorul” din echipa de Resurse Umane, a Mariei, Sales & Service Performance Analyst în departamentul Financiar, a Dalianei, Senior Legal Advisor în departamentul Juridic, a lui Laurențiu, Head of Sales, a lui Marius Constantin, Business Leader, sau a Andreei Ene, specialistul în marketing și comunicare de brand, fascinat de oameni și îndrăgostit de psihologie și istorie.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share