Ariadna Stamatopol (Adobe): “Oricât de clișeic ar putea suna, în ultimii ani am învățat că singura constantă este schimbarea”

Pentru Adobe, compania americană renumită pentru produse software precum Photoshop și Acrobat, finalul anului trecut a însemnat atingerea unei borne importante în istoria sa: aniversarea a 40 de ani de existență.

Echipa Adobe Romania a avut, la rândul ei, motive de satisfacție: cel mai mare centru Adobe din Europa, axat pe dezvoltarea de produse software, a atins pragul de 1.000 de angajați. Compania continuă să atragă candidați talentați, iar Ariadna Stamatopol, Senior Talent Acquisition Manager la Adobe Romania, are un rol esențial în această misiune.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane? Există un om – pe care l-ați cunoscut sau nu – care vă inspiră în carieră?

ARIADNA STAMATOPOL: Am avut întotdeauna o înclinație naturală către tot ce înseamnă relațiile umane, o formare în psihologie și un master în resurse umane, care au dus organic spre zona mea de expertiză, Talent Aquisition. Sursa mea de inspirație sunt persoanele care trăiesc autentic și empatic, care doresc în mod real să aducă o schimbare pozitivă în viața celorlalți și, nu în ultimul rând, liderii care facilitează creșterea echipei lor.

Cum arată o zi “la birou”, în viața unui om de HR?

Este o zi dinamică, plină de interacțiuni; oscilăm între meeting-uri și ședințe de lucru pe diferite proiecte, întâlniri strategice cu managerii cu care colaborăm și întreruperi ad hoc, pentru a ajuta colegii cu diferite informații. Deosebit de important pentru mine și pentru echipa pe care o reprezint este să dedicăm timp formării profesionale și definirii evoluției noastre ca funcție, să definim acel future state și felul în care putem anticipa schimbările și nevoile organizației.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți pentru Adobe Romania? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în companie și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Piața IT a fost și rămâne dinamică, în măsura în care cererea depășește oferta în cazul talentului de top. Avem o poziționare bună în rândul candidaților ca employer of choice, lucru care derivă din produsele și tehnologiile cu care lucrăm, dar și dintr-o cultură organizațională ce încurajează dezvoltarea profesională, creșterea și well-being-ul. Există programe dedicate de retenție, recunoaștere a performanțelor și dezvoltare a carierei, pe care candidații cu care discutăm le apreciază.

De asemenea, fluxurile de lucru și specificul activității și produselor la care lucrează colegii ingineri sunt puternic intraprenoriale, se încurajează masiv inovația și inițiativa. Avem ownership în ceea ce privește soluțiile tehnice adoptate, ceea ce reprezintă un plus considerabil în ochii candidaților de top, pentru care autonomia și flexibilitatea sunt factori esențiali în alegerea angajatorului.

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? În procesul de angajare, sunt mai importante calitățile sale tehnice sau cele interpersonale?

Credem în valoarea pe care diversitatea (de toate felurile) o poate aduce într-o echipă, așa că migrăm mai departe de un portret al candidatului ideal, către un proces care investighează cunoștințele și potențialul pe care îl poate aduce viitorul coleg/ colegă. Aș spune că technical skills & soft skills sunt la fel de importante.

Pe lângă cunoștințe tehnice solide și o gândire puternic orientate către soluționarea problemelor, colegii noștri au în comun curiozitatea, inițiativa și responsabilitatea, pe lângă multe alte aptitudini de relaționare umană.

Modul în care se muncește s-a schimbat în majoritatea companiilor, din martie 2020 încoace. Tendințele de pe piața muncii indică un viitor în care va predomina formatul hybrid pentru desfășurarea activității, iar companiile sunt mai atente la starea de bine a angajaților. Cum a fost organizată activitatea în compania dvs., în acești ani, în departamentele în care munca remote a fost posibilă?

Adobe a pivotat cu totul la modul de lucru remote, atunci când situația a cerut-o, iar acum am hotărât să revenim la birou într-un format hybrid, care să ne permită interacțiunea în persoană, dar să ne ofere și flexibilitate. Starea de bine a angajaților rămâne în centrul preocupărilor noastre.

Care sunt principalele lecții pe care le-ați învățat în ultimii trei ani, perioadă în care am avut de înfruntat un val de “turbulențe” fără precedent – pandemia, războiul din Ucraina, rata inflației, etc.?

Oricât de clișeic ar putea suna, am învățat că singura constantă este schimbarea. Dacă ar fi să aleg o singură competență pe care încurajez să o dezvoltăm, ar fi capacitatea de adaptare.

Este extrem de important ca ceea ce facem să ne aducă bucurie. Astfel putem ajunge și la performanță, și la nivelul salarial căutat.

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori?

Întotdeauna ajută să ofere vizibilitate asupra proiectelor open source dezvoltate (github, others). Ajută și un profil clar și complet, care conține informații referitor la tech stack și zonele de interes pe care le au.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să își urmeze pasiunile și să investească constant (timp, mai ales) în dezvoltarea profesională. Este extrem de important ca ceea ce facem să ne aducă bucurie. Astfel putem ajunge și la performanță, și la nivelul salarial căutat. Este important și să investim în construirea unei fundații solide ale competențelor noastre.

Care sunt așteptările pentru 2023, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și departamentul pe care îl conduceți, în mod special?

Un focus mai mare pe a folosi maximal suportul tehnologic, pentru a construi procese relevante și scalabile.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

La începutul carierei mi-am dat seama cât de importantă este autenticitatea pentru mine și de faptul că îmi doresc să fiu un real partener pentru toate persoanele implicate în procesul de recrutare.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share