Câte companii din IT&C, BPO și outsourcing închiriază birouri și ce fel de spații aleg

Mai mult de jumătate din totalul spațiilor de birouri închiriate anul trecut (52 la sută) au fost tranzacționate de companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO, care angajează masiv în această perioadă.

În total, 84 companii IT&C, outsourcing și BPO au realizat tranzacții de închiriere birouri noi, în toată țara, iar aproape trei sferturi din ele (59) au ales Bucureștiul. La acestea se mai adaugă încă 20 companii din IT&C, outsourcing și BPO, care și-au reînnoit contractele de închiriere în spațiile existente.

Numărul tranzacțiilor a crescut ușor față de 2015, când 47 la sută din tranzacțiile de închiriere și preînchiriere au implicat astfel de companii. “Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus și angajează tineri, din IT&C, outsourcing și BPO, sunt cele mai active pe piața birourilor și continuă să se extindă, în București și în celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. În 2016, deși numărul de tranzacții a fost mai mic (25 față de 59), orașele din afara Capitalei au atras o suprafață totală tranzacționată aproape egală cu cea din București (60.000, față de 78.000 mp). Acest lucru a fost posibil in contextul dublarii suprafeței medii tranzacționate în astfel de orașe (unde a fost de 2.500 mp), față de București (1.300 mp)”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

La nivelul întregii țări, în 2016, 84 de companii cu domenii IT&C, outsourcing și BPO au închiriat birouri. Suprafețele implicate sunt variate, de la 75 mp, cât a contractat iData în clădirea de birouri Union 2 din București, până la 13.000 mp, precum Amazon, în Iași. Cele mai multe companii – 54 dintr-un total de 80 – au închiriat spații de birouri sub 1.000 mp. Ca stoc închiriat, însă, segmentul de spații între 3.000 și 5000 mp a înregistrat cel mai mare volum de tranzacționare – circa 46.000 mp – adică 33 la sută din total. Restul segmentelor au avut ponderi între 15 și 18 la sută. Ambele tranzacții de închiriere de peste 10.000 mp în spații noi de birouri, fără reînnoiri, s-au situat în afara Capitalei.

Ce clădiri de birouri au ales IT-iștii și echipele de suport

În București, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO au ales clădiri de birouri ultramoderne, aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau încă în construcție, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice și Orhideea Towers. Au fost însă chiriași din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generație, dar bine poziționate (Charles de Gaulle, America House, Europe House, Iride Park), eliberate de curând.

Printre proiectele care au atras atenția unui număr mare de chiriași se numără Green Court (opt tranzacții), AFI Park, cu fazele 4 și 5 (șase tranzacții), Iride Business Park (patru tranzacții), Oregon Park (două tranzacții) și Sky Tower (două tranzacții). Alte clădiri de calitate alese pentru a găzdui angajați din IT&C și outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower și Globalworth Tower.

În țară, companii din domeniile IT&C și outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iași, Coresi Park și Liberty Technology Park. “Piața birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluțiilor economice. În momentul de față, ea ne comunică clar faptul că avem nevoie de o dezvoltare organică, în toată țara. Este modalitatea prin care poate fi generată dezvoltare sustenabilă, care implică pentru companii o mai mare eficiență a costurilor și câștig pentru populație, un număr mai mare de persoane care beneficiază de avantajele economice și oportunități de creștere. Nu vorbim de un trend de câțiva ani, ci de o direcție pe termen mediu și lung”, consideră managerul ESOP.

ESOP Consulting a mediat 15 la sută din tranzacțiile din IT&C, BPO și outsourcing

În 2016, ESOP a oferit consultanță pentru 11 companii din IT&C, BPO și outsourcing. Printre companiile care și-au găsit sedii de birouri prin ESOP s-au numărat Harman, care a închiriat un spațiu de birouri de 7.700 mp, Adore Me, care a închiriat o suprafață de 900 mp, și Asentiel. În acest an, Tellence și-a extins spațiul prin intermediul ESOP și se duc negocieri pentru tranzacții de birouri, unde cererea provine din domeniile de tehnologie și suport, ce ar putea însuma peste 15.000 mp.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share