Otilia Balla (Principal33): “Am respins candidați care erau foarte buni tehnic, însă atitudinea nu i-a ajutat deloc în timpul interviului”

O companie născută în România, în 2018, Principal33 furnizează resurse IT de înaltă calitate, inclusiv consultanță în management și servicii de dezvoltare și suport IT. Își desfășoară activitatea în trei locații fixe în România, în Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Brașov, dar și în Spania, la Valencia, însă echipele sale lucrează și remote, din alte orașe.

Este una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere de pe piața locală. Dacă în 2018 avea șase angajați, acum are în jur de 200. Otilia Balla, Talent Acquisition Lead la Principal33, vorbește despre “rețeta” prin care compania susține această creștere accelerată.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane? Există un om – pe care l-ați cunoscut sau nu – care vă inspiră în carieră?

OTILIA BALLA: Aventura mea în domeniul resurselor umane a început într-o agenție de recrutare, unde am avut ocazia să învăț câteva “secrete” despre sourcing, interviuri și totul despre cum să aduci un candidat în companie. Cu ambiție, implicare și un mentor bun, am reușit să cresc în timp scurt, să coordonez o echipă de juniori și mai multe proiecte.

Consider că fiecare om pe care îl întâlnești în carieră contribuie la formarea și dezvoltarea ta – de la unii învățăm mai mult, de la alții mai puțin -, însă fiecare experiență și fiecare lider/ manager își are rostul în parcursul carierei.

Cum arată o zi “la birou”, în viața unui om de HR?

Fiecare zi este o provocare. Nici o zi nu arată ca cealaltă. Nu știi pe cine întâlnești astăzi sau ce solicitări noi primești. Rolul unui om de HR este unul cheie în orice companie: suntem rotița care pune lucrurile în mișcare, iar activitatea profesională este una diversificată și solicitantă în același timp.

Ești primul contact pe care un candidat îl are cu compania, ești persoană la care un angajat apelează când are o problemă și ultima persoană cu care angajatul discută în momentul în care părăsește compania. În toate situațiile, trebuie să fii cu zâmbetul pe buze și să-ți duci la bun sfârșit sarcinile, să rămâi deschis, diplomat și OM, în același timp. Trebuie să-ți placă oamenii și ce faci, pentru a avea acest rol.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania dvs.? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști încompanie și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Chiar dacă piața IT este vastă, la fel este și numărul de candidați cu experiență în această arie. Nu consider că este dificil. Trebuie doar să ai resurse prin care să atragi candidații – proiecte provocatoare, mediu de lucru fun to get things done, pachete salariale și beneficii competitive, flexibilitate.

Ca să păstrăm în companie specialiștii cei mai valoroși, ne asigurăm că lucrurile pe care le-am oferit și promis la semnarea contractului se și întâmplă, și încercăm mereu să îmbunătățim relația angajat-angajator prin diferite beneficii sau evenimente organizate la nivel de companie sau pe echipe.

Pentru a atrage specialiști, ne bazăm pe trei surse/ metode principale: recomandările de la colegii noștri, care transmit mai departe vibe-ul și provocarea pe care ei o trăiesc în Principal33, campaniile de marketing create pentru a atrage candidați și pentru le arăta și celor din exterior care este atmosfera în Principal33 și, bineînțeles, sourcing-ul de care se ocupă echipa de Talent Acquisition, pe care o coordonez și care face o treaba minunată.

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? În procesul de angajare, sunt mai importante calitățile sale tehnice sau cele interpersonale?

Candidatul ideal trebuie să iubească provocările, să-și dorească să iasă din zona de confort și să vrea să aducă plus-valoare proiectului pe care lucrează. 😊

În procesul de angajare, trebuie să fii bun atât din punct de vedere tehnic, cât și pe zona de soft-skills – nu merge una fără cealaltă. 😊 Să știți că am respins mulți candidați care erau foarte strong tehnic, însă atitudinea nu i-a ajutat deloc în timpul interviului.

Cred că, orice s-ar întâmpla, trebuie să-ți păstrezi gândirea pozitivă și să mergi încrezător mai departe. Mereu vor apărea obstacole pe care trebuie să învățăm să le depășim cu brio.

Modul în care se muncește s-a schimbat în majoritatea companiilor, din martie 2020 încoace, iar tendințele de pe piața muncii indică un viitor în care va predomina formatul hibrid pentru desfășurarea activității. Cum a fost organizată activitatea în compania dvs., în acești ani?

Principal33 a fost mereu deschisă spre formatul full remote, chiar și înainte de pandemie. În orașele unde avem birouri – Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Brașov și Valencia -, colegii mai aplică formatul hibrid, dar ceilalți colegi lucrează doar remote.

Care sunt principalele lecții pe care le-ați învățat în ultimii doi ani și jumătate, perioadă în care am avut de înfruntat un val de “turbulențe” fără precedent – pandemia, războiul din Ucraina, rata inflației, etc.?

Cred că, orice s-ar întâmpla, trebuie să-ți păstrezi gândirea pozitivă și să mergi încrezător mai departe. Mereu vor apărea obstacole pe care trebuie să învățăm să le depășim cu brio. Faptul că Principal33 oferă posibilitatea de a lucra full remote ne-a adus mulți candidați care nu mai doresc să meargă la birou.

Odată cu războiul din Ucraina, am început colaborarea cu două colege de acolo, pe zona de recrutare, tocmai pentru a le oferi ucrainenilor un loc de muncă și posibilitatea de a se reloca dacă doresc.

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori?

Pentru a-și spori vizibilitatea, candidațîi trebuie să-și creeze un CV detaliat, care să includă responsabilitățile și aptitudinile care îi definesc, să facă public acest CV pe site-urile de recrutare, pe LinkedIn și chiar să aplice direct pe paginile companiilor de interes, în secțiunea “cariere “.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

Sfatul meu ar fi să fie încrezători, să se gândească ce le-ar plăcea să facă, să nu le fie teamă de nou și să încerce până găsesc profesia care cred ei că ar putea să o practice și 20 de ani de acum încolo. Dacă există implicare, seriozitate și îți place ce faci, cu siguranță poți avea creștere spectaculoasă în carieră. 😊

Care sunt așteptările pentru 2023, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și departamentul pe care îl conduceți, în mod special?

În 2023, îmi doresc că echipa pe care o coordonez să fie cel puțin la fel de implicată cum a fost în 2022, atât emoțional, cât și profesional, și împreună să contribuim la creșterea companiei și la implementarea tuturor proceselor pe care ni le dorim. Îmi doresc ca, la sfârșitul fiecărui an, când ne uităm in urmă, să fie la fel de mândri cum sunt eu de contribuțiile pe care le-am adus companiei.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

Cred că cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o iau în cariera mea de profesionist în HR a fost în momentul în care am primit o ofertă de la compania actuală, Principal33, iar eu mă aflam în concediu de creștere copil. Mai aveam de stat acasă încă opt luni, însă mi-a plăcut atât de mult interviul cu actuala mea managera și ce mi-a prezentat despre companie, am rezonat din prima, astfel că am decis să mă întorc mai devreme și să aduc plus valoare-companiei. 😊

Articole din aceeași categorie
Total
6
Share