Școala Profesională Duală: Continental le oferă peste 120 de locuri de practică tinerilor care doresc să învețe o meserie

O nouă oportunitate pentru elevii care vor să învețe o meserie se ivește: înscrierea la Școala Profesională Duală, care începe săptămâna aceasta.

  Continental susține sistemul de învățământ dual de la reînființarea acestuia, din 2012. Compania este inițiator al reintroducerii educației profesionale în sistemul de învățământ.

  În cei 12 ani care au trecut de atunci, peste 700 de elevi au urmat stagii de practică în sediile Continental din Carei, Timișoara, Brașov și Sibiu, iar mulți dintre ei au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie ale companiei. Pentru anul școlar 2024-2025, compania le oferă, la nivel național, peste 120 de locuri tinerilor care doresc să învețe o meserie care nu doar că le oferă un viitor, ci și modelează viitorul mobilității.

  Între 1 și 5 iulie are loc prima etapă de înscriere a candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional dual. Etapa a II-a de admitere are loc între 2 și 5 august.

  “Dezvoltarea școlii profesionale duale reprezintă o direcție importantă pentru Continental, deoarece reprezintă dorința noastră de a contribui la crearea unui sistem ce produce specialiști care își valorifică abilitățile dobândite și generează valoare adăugată întregii economii. Prin aceste proiecte de dezvoltare profesională, dorim să pregătim cei mai bine instruiți viitori profesioniști pentru activitățile noastre.

  Suntem parteneri de încredere ai unităților de învățământ și asigurăm dezvoltarea unui model de educație care aduce numai beneficii pe termen lung. Continental le propune elevilor un spectru larg de specializări la care se pot înscrie și pot beneficia de îndrumarea mentorilor noștri, care îi ghidează timp de trei ani, până ce devin independenți la locul de muncă. La Carei, Sibiu și Timișoara, își vor desfășura activitatea într-o industrie cu o puternică prezență în România”, spune dr. Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental Romania.

  Elevii își vor efectua modulele de practică (de la cinci săptămâni în clasa a IX-a și până la 18 săptămâni în clasele a X-a și a XI-a) la Continental, în centrele de cercetare și dezvoltare și în cele de producție cu tehnologie de ultimă oră, dar și în Technical Training Centers – laboratoare dedicate calificării în sistem dual, special concepute pentru pregătirea viitoarei forțe de muncă (operatori și tehnicieni).

  Toți cei care optează pentru școala profesională duală beneficiază de bursă lunară din partea statului, bursă din partea companiei, burse de merit în funcție de rezultate, masă, cazare și/sau transport gratuit. La finalul celor trei ani de studii, tinerii se pot angaja în companie pe posturi de operator sau tehnician, iar apoi își pot continua studiile și pot accesa, după finalizarea facultății, un job de inginer.

  Practică pentru viitor la Carei

  ContiTech Carei a făcut primii pași în implementarea sistemului dual în septembrie 2012, în colaborare cu Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu, atunci când a fost semnat un contract cadru pentru școlarizarea a 15 elevi.

  An de an, elevii au fost sprijiniți de mentori să deprindă abilitățile de care au nevoie pentru o carieră de succes în domeniul automotive. Tinerii aflați în practică la ContiTech Carei învață în atelierul de Sculărie ce înseamnă să fii lăcătuș și acumulează cunoștințele necesare de la specialiști cu o experiență vastă pentru acest profil. Pentru anul școlar 2024-2025, compania dorește încheierea unui parteneriat pentru 12 locuri noi.

  Din anul școlar 2023-2024, ContiTech a demarat o nouă colaborare, cu Liceul Teologic Romano-Catolic Ham Janos. Șase elevi fac deja practica în departamentul de Smart Automation & Process Engineering, pentru specializarea de electronist aparate și echipamente.

  Meseriași din 2012 la sediile Automotive și Anvelope din Timișoara

  Continental s-a implicat activ la Timișoara, din 2012, în desfășurarea modelulul dual de învățământ profesional. Fabrica de anvelope, cea de componente electronice și centrul de inginerie au găzduit sute de tineri care au dorit să învețe o meserie. De la început, Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara a fost partenerul companiei.

  În acest an, cele două sedii Continental din Timișoara au peste 80 de elevi care sunt mentorați pe calificările Electromecanic, Electrician aparate și echipamente electrice și Operator CNC. Pentru următorul an școlar, compania a solicitat un număr similar de elevi pe care să-i învețe să devină meseriași în specializările Electrician aparate și echipamente electrice și energetice, Electromecanic utilaje și instalații industriale și Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice.

  Viitorii meseriași vor avea parte, pe lângă susținerea și implicarea aduse de mentorii lor în deprinderea abilităților necesare acestor meserii, și de bursă lunară (de 600 de lei) din partea statului și a companiei, o bursă de merit acordată în funcție de rezultatele școlare și implicarea în activitățile practice, mâncare gratuită în cantinele companiei, cazare și/sau transport gratuit pentru elevi, și un precontract de angajare Continental, oferit imediat după afișarea rezultatelor.

  La finalizarea celor trei ani de pregătire teoretică (la liceu) și practică (la companie), se pot angaja pe posturi de tehnician sau operator în zona de producție. În plus, își pot continua studiile la seral, iar apoi la facultate. Finalizarea studiilor superioare înseamnă noi posibilități în carieră, precum avansarea pe un job de inginer.

  Clasele Continental la Sibiu

  Cu peste 150 de elevi care studiază în clasele Continental, Liceul Tehnologic Independența, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic Avram Iancu și Continental Sibiu, continuă povestea învământului dual din Sibiu și așteaptă înscrieri în cele trei noi clase Continental de învățământ profesional dual.

  Noutatea acestui an constă în crearea unei clase noi la Liceul Avram Iancu. Pentru anul școlar 2024-2025, Continental Sibiu propune 68 de locuri noi în clasele a IX-a, în sistem dual, din care 26 disponibile la Colegiul Tehnic Energetic, specializarea Electronist aparate și echipamente, 26 de locuri la Liceul Independența, specializarea Electromecanic utilaje și instalații industriale, și 16 locuri noi la Liceul Avram Iancu, specializarea Electromecanic utilaje și instalații industriale.

  Elevii pot face practică (de la cinci săptămâni în clasa a IX-a și 10-18 săptămâni în clasele a X-a și a XI-a), în sediul Continental din Sibiu, în zona de producție cu tehnologie de ultimă oră și în Technical Training Center, format din trei laboratoare dedicate calificării în sistem dual, special concepute pentru pregătirea tinerilor. La finalizarea studiilor, în baza performanței și a locurilor disponibile în companie, au șansa să se angajeze pe poziții de tehnician sau operator în zona de producție. Își pot continua studiile la seral, iar apoi la facultate, și pot promova pe un post de inginer.

  Între 1999 și 2023, Continental a investit peste 2,3 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate aici. Continental deţine cinci unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi, și un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul lui 2023, avea peste 20.300 de angajaţi, dintre care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni, și va continua să angajeze, în funcție de viitoarele proiecte.

  Articole din aceeași categorie
  Total
  0
  Share