Dacă înainte de pandemie biroul tradițional era cel în care oamenii stăteau, rând după rând, fiecare cu un birou mic, așezat într-un spațiu mare deschis, delimitat de birourile închise cu sticlă ale managerilor de departament, ultimii ani au adus o schimbare de paradigmă: companiile au început să se uite la experiența angajaților și la starea lor de bine, iar spațiul de lucru s-a transformat complet. Acum este mai aerisit, mai prietenos și “împrumută” din elementele de design rezidențial sau comercial.
“Perioada de restricții a arătat incontestabil că munca individuală poate fi gestionată de oriunde, însă pentru creativitate și inovație, echipele au nevoie să fie împreună, într-un spațiu care să servească drept catalizator pentru munca în echipă”, spune Alexandru-Horaţiu Didea, Managing Partner Workspace Studio.
Înainte, designul de birou era menit să maximizeze spațiul, eficiența și productivitatea. Atât și aproape nimic în plus. Fără a ține cont de cât de mult le place angajaților, cât de mult se regăsesc în spațiul respectiv, cât se pliază pe nevoile lor, dacă le stimulează creativitatea, dacă este aliniat valorilor companiei.
În general, până acum câțiva ani, spațiile de birouri erau similare, indiferent de specificul companiei, domeniul de activitate și tipologia angajaților. Nu prea exista conceptul de work from home, companiile nu gândeau strategii de a aduce oamenii la birou și, în niciun caz, nu înțelegeau puterea amenajării biroului pentru retenţia şi atragerea talentelor.
Astăzi, o pandemie mai târziu, munca este hibrid, iar rolul și designul birourilor s-au schimbat ireversibil.
- #PrimaPeListaTa: Echilibrul nu înseamnă să ai totul deodată – Andreea Pipernea, despre alegeri și priorități
- PepsiCo lansează un centru de training de ultimă generație pentru formarea studenților și a angajaților
- Dedeman cumpără șase hectare de teren și își extinde prezența în singurul județ în care nu avea magazine
Biroul – o ancoră socială pentru angajați
Pe o piață a muncii tot mai competitivă, la care se adaugă provocările muncii de acasă, programul flexibil și comunicarea greoaie între membrii echipei, companiile pun pe primul loc starea de bine a angajaților și calitatea experienței la birou.
Biroul s-a transformat, dintr-un spațiu de muncă individuală, într-un mediu de socializare, colaborare și de mentorat, în care oamenii să poată face schimb de idei, să poată interacționa, comunica și forma relații de camaraderie.
Cine dă tonul acestor schimbări? Ca în multe alte domenii, companiile de tehnologie.
Despre toate aceste transformări, direcții și tendințe, dar și despre companiile care și-au regândit spațiul de lucru, am stat de vorba cu Alexandru-Horaţiu Didea, Managing Partner Workspace Studio, grup de companii specializate în design și amenajări de birouri de înaltă calitate și Certified Dealer al grupului MillerKnoll în România.

Workspace Studio, companie înfiinţată în 2014, a amenajat spaţii de birouri pentru sediile locale ale mai multor companii tech și nu numai. Anul trecut, numărul proiectelor de dimensiune medie, cu valori între 250.000 și 400.000 euro, realizate de Workspace Studio, s-a dublat. Mai mult de jumătate dintre ele au presupus o regândire a spațiului pe o suprafață mai mică cu până la 25 la sută, dar cu investiții substanțiale în creșterea calității. Orientarea către creșterea nivelului de calitate, ergonomie și design, s-a remarcat și în proiectele mari, cu valoare peste un milion de euro.
Bugetul mediu alocat, ce ia în calcul stația de lucru individuală și cota aferentă din spațiile comune, a crescut la peste 2.000 euro/ post de lucru pe fondul integrării unor soluții și piese de mobilier cu ergonomie și design superioare.
Suprafața ocupată de birourile individuale a scăzut la sub 45 la sută din suprafața totală, iar accentul s-a pus pe spațiul alocat zonelor de colaborare, socializare și relaxare, care a crescut spre 60 la sută în majoritatea proiectelor.
Companiile din IT au fost primele care au înţeles puterea amenajării ergonomice a biroului pentru retenția și atragerea talentelor. În momentul de față, potrivit lui Horațiu Didea, companiile din domeniul IT investesc în amenajări în jur de 800-1.000 euro/ mp, cam cu 20-30 la sută peste media altor sectoare.








Ce au în comun birourile companiilor IT din România?
Companiile IT au fost întotdeauna preocupate de bunăstarea angajaților și le-au oferit un standard înalt de ergonomie. După pandemie, biroul a devenit un spațiu mult mai atractiv, care adresează în primul rând nevoia de socializare și susține dezvoltarea relațiilor de camaraderie între angajați.
Birourile companiilor IT au acum în comun piese de mobilier cu nivel înalt de ergonomie, spații generoase pentru munca de socializare și proiect, cafeterii spațioase, terase sau zone de relaxare, joacă, sport, spații care susțin dezvoltarea discuțiile informale și schimbul de idei.
“Categoric, cele mai populare produse în amenajările pentru birourile din IT sunt scaunele de înaltă performanță ergonomică, alături de birouri reglabile electric și brațele de monitor, care compun o stație de lucru ergonomică. Foarte populare sunt cabinele și placările acustice, care susțin nevoia de intimitate, și spațiile informale, de joacă și relaxare, în care regăsim adesea elemente de lounge precum canapele, fotolii, măsuțe de cafea, așa numitul stil rezimercial”, arată Horațiu Didea.
Cum schimbă modul de lucru hibrid felul în care arată birourile în IT&C?
“Paradigma muncii hibrid a schimbat, în primul rând, distribuția suprafețelor din birourile moderne. Vedem semnificativ mai puține posturi de lucru individuale și spații de depozitare, care s-au redus cu 30-50 la sută, și semnificativ mai multe spații de interacțiune, cafeterii, zone de relaxare. Schimbarea creează practic un birou mult mai aerisit și mai atractiv, în care angajații desfășoară activități de lucru în echipă, discuții informale, mentorat sau schimb de idei. Iar aceste activități de grup generează inovație și creativitate, esențiale mai ales într-un sector atât de competitiv precum IT-ul”, completează Horațiu Didea.
În ultimii doi ani, diferențele dintre sectoare au început însă să se estompeze. Potrivit reprezentantului Workspace Studio, companie care a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro, acum și alte sectoare, precum pharma, oil, professional services, au crescut simțitor nivelul.