Soluții ce alimentează vehicule electrice, aeronave, fabrici digitale și case inteligente. Inovare ce permite acordarea de îngrijiri medicale care salvează vieți, contribuie la construirea de comunități durabile, la eficientizarea rețelelor de utilități și la conectarea infrastructurii globale de comunicații. Toate acestea sunt doar câteva dintre proiectele prin care inginerii români care se alătură companiei TE Connectivity, un lider global în domeniul tehnologiei industriale, pot contura felul în care va arăta lumea de mâine.
Inginerii de la TE Connectivity, inclusiv cei din România, colaborează cu clienți din peste 140 de țări, pentru a proiecta tehnologii de ultimă generație. Împreună, dezvoltă soluții robuste și rezistente, ce permit o conectivitate rapidă, eficientă și fiabilă în sistemele de date, alimentare, semnal și wireless.
În 2022, TE Connectivity a fost recunoscută, pentru al 11-lea an consecutiv, drept unul dintre cei mai buni 100 de inovatori globali. Lider în furnizarea de informații și perspective de încredere pentru a accelera ritmul inovării, Clarivate, compania care realizează acest clasament, utilizează tehnici informatice ce vizează excelența în inovare, pentru a compara zeci de milioane de idei, pe mii de baze de referință, prin miliarde de calcule, pentru a descoperi cei 100 de inovatori aflați în top.
“Inovarea este una dintre cele patru valori fundamentale ale companiei noastre și se află în centrul a tot ce facem. Am lucrat din greu pentru a crea un mediu în care toți angajații sunt încurajați să caute soluții inovatoare la cele mai dificile provocări ale clienților noștri, în timp ce co-creăm tehnologia care va permite un viitor mai sigur, durabil, productiv și conectat”, declară directorul general al TE Connectivity, Terrence Curtin.
Din 2018, TE Connectivity deține o fabrică în Timișoara, unde produce senzori pentru multiple industrii globale. Echipa de aici lucrează acum la proiecte noi, prin care va dubla producția până în 2023. În același timp, centrul de dezvoltare din Timișoara facilitează colaborarea între departamentele de producție și dezvoltare-cercetare. În Timișoara, TE Connectivity produce senzori pentru multiple industrii globale, de la cei ce măsoară temperatura uleiului de motor pentru avioane, până la senzori ce indică temperatura cuptorului din locuințe. Un alt produs important pentru echipa din România este un senzor care indică nivelul și calitatea substanței DEF-Diesel Exhaust Fluid, cunoscută și sub numele comercial AdBlue, pentru marii producători din industria de transport.
De ce ar merita să lucrezi la TE Connectivity?
Reprezentanții TE Connectivity din Timișoara recunosc că un răspuns la această întrebare nu-i deloc simplu de creionat în câteva cuvinte. Potrivit lui Cristian Nicora, managerul centrului de cercetare și dezvoltare, sunt o mulțime de aspecte interesante în activitatea companiei – de exemplu, avansul și interconectivitatea în tehnologie, adusă de produsele ce poartă marca TE Connectivity, în condițiile în care investițiile anuale în activitățile de cercetare-dezvoltare trec de 675 milioane de dolari.
“Cu toții am observat că, în vremurile actuale, totul tinde să fie mai automatizat și mai inteligent – 20 la sută din vânzările TE Connectivity vin din produse noi implementate. Anexăm partea de smart la orice: smart cars, smart homes ori smart TV. Inteligența sau partea aceea de smart funcționează, în mare, ca un sistem autonom, ce primește informații și apoi ia decizii pe baza lor – fie ele mai simple sau mai complexe. Produsele TE Connectivity sunt <ochii și urechile> acestor sisteme autonome. Prin senzorii pe care îi producem, informațiile referitoare la mediul în care operează sistemul ajung la acesta, unde sunt interpretate.
Tocmai această cursă a automatizării a deschis posibilitatea pentru noi să vizualizam un adevărat ecosistem de senzori, fiindcă multe aplicații au nevoie de soluții uneori total diferite și nu-i același lucru să discutăm despre un senzor de temperatură sau presiune pentru industria petrolieră și unul de temperatură sau presiune pentru aplicații medicale în corpul uman. Vorbind despre aplicații medicale, știați că, în fiecare minut, mai mult de 120 de pacienți sunt tratați folosind tehnologie dezvoltată de TE Connectivity?”, arată Cristian Nicora.
Deși fac același lucru, într-un caz discutăm de o plajă mare de valori, robustețe și toleranță la factori de mediu coroziv, iar în celălalt vorbim de dimensiuni minuscule, precizie ridicată și materiale biocompatibile. Este lumea perfectă în care să trăiască și să crească o minte creativă de inginer, care să iubească rezolvarea provocărilor tehnice înalte, explică reprezentantul TE Connectivity.
Toate acestea sunt însoțite și de sentimentul de mulțumire atunci când experimentezi și rodul muncii în acțiune, când vezi că sunt dezvoltate soluții pentru remote patient monitoring cu senzori TE, când zbori în concediu și avionul în care te afli are senzori TE sau când mașina ta electrică anunță temperatura trenului de rulare prin senzori TE. “E foarte greu să pui în cuvinte sentimentul trăit atunci când ești parte din progresul vieții umane”, mărturisește Cristian Nicora.



La TE Connectivity, diversitatea este binevenită și dorită
Produsele și activitatea nu sunt singurele ingrediente în rețeta succesului. Ea trebuie completată cu o cultură organizațională puternică, bazată pe valori ca integritate, responsabilitate, muncă în echipă și inovație. Aceste valori generează, la rândul lor, adeziune și apartenență crescută în rândul angajaților, care, mai departe, le descătușează potențialul. Pe acești piloni fundamentali se sprijină și promovarea diversității și incluziunii la TE Connectivity.
“Cea mai importantă parte din TE Connectivity sunt propriii săi angajați, pentru că ei sunt roata motrice a companiei. Abordarea organizației este aceea de a cataliza și de a canaliza această energie a angajaților prin împuternicirea și transformarea lor în mici antreprenori, stimulând gândirea creativă și în afara normelor. Această orientare este un ingredient important din rețeta pentru rezultatele bune ale unei organizații”, explică Andreea Jebelean, HR Manager la TE Connectivity.
În TE Connectivity, diversitatea este binevenită și dorită, fiindcă ajută la creșterea și dezvoltarea tuturor. Declararea deschiderii spre diversitate este binevenită. Totuși, nu-i suficientă. E foarte important și necesar de implementat pași concreți și acțiuni reale și bine definite, pentru a asigura caracterul, contextul și mentalitatea diversității. TE Connectivity a făcut acești pași prin programele sale interne pentru angajați, pentru a explica diversitatea și ce înseamnă, de fapt, să fie acceptată și îmbrățișată.
O mare parte din drumul spre diversitate și incluziune se face prin discuțiile de autoconștientizare a propriei persoane și de descoperire a propriilor bias-uri sau prejudecăți pe care le avem cu toții. Existența unor prejudecăți nu înseamnă că suntem persoane rele, ci doar că tindem să avem o viziune uneori subiectivă asupra lucrurilor. Atunci când o conștientizăm, o putem gestiona și, deci, facem primul pas spre incluziune.
Managementul companiei s-a angajat să creeze un mediu de lucru divers și incluziv, în care toți angajații sunt implicați, diferențele sunt respectate și apreciate, iar toate opiniile contează. Un exemplu: între 2010 și 2020, numărul femeilor aflate în roluri de conducere a crescut cu 24 la sută, numărul total al femeilor din companie – cu 42 la sută, iar cel al femeilor din board-ul TE Connectivity – cu 23 la sută.

Un angajator de top
TE oferă o varietate de resurse pentru a se asigura că angajații înțeleg valorile companiei, inclusiv Ethical Connections, un instrument ce le permite managerilor să faciliteze discuțiile despre dilemele etice cu echipele lor, și cursuri anuale de etică pentru toți angajații.
Nu-i o întâmplare că, anul acesta, TE Connectivity a fost desemnată drept una dintre cele mai etice companii din lume de către Ethisphere, un lider global în definirea și promovarea standardelor de practici etice în afaceri. TE a obținut această recunoaștere opt ani la rând. În 2022, s-a clasat printre 136 de companii premiate, care acoperă 22 de țări și 45 de industrii.
Procesul de evaluare a celor mai etice companii din lume include peste 200 de întrebări referitoare la cultura, practicile sociale și de mediu, activitățile de etică și conformitate, guvernanța, diversitatea și inițiativele de susținere a unui lanț valoric puternic.
Confirmări că TE Connectivity își ia în serios rolul de angajator important au venit și din partea Forbes, care a inclus compania în topul celor mai buni angajatori pentru diversitate, în 2021, și în cel al celor mai buni angajatori pentru proaspăt absolvenți. Tot în 2021, și-a menținut reputația pozitivă în rândul comunității de afaceri globale și a obținut, pentru al cincilea an consecutiv, un loc în topul celor mai admirate companii din lume, întocmit de revista Fortune și Korn Ferry. În Germania, institutul Top Employers i-a acordat, anul acesta, certificarea de angajator de top pentru ingineri.
Iată că rețeta succesului la TE Connectivity este aproape completă: obiect de activitate divers și provocator, cultură organizațională puternică, bazată pe valori comune și dezlănțuirea energiei creative din partea angajaților. Singura întrebare deschisă este: de ce nu te-ai alătura și tu acestei povești? Rolurile disponibile la TE Connectivity pot fi descoperite aici.
DESPRE TE CONNECTIVITY
Este un lider global în domeniul tehnologiei industriale, care creează un viitor mai sigur, durabil, productiv și conectat. Gama sa de soluții de conectivitate și de senzori, dovedite în cele mai dure medii, permite progrese în domeniul transporturilor, aplicațiilor industriale, tehnologiei medicale, energiei, comunicațiilor de date și în domeniul casnic. Are peste 85.000 de angajați, inclusiv peste 8.000 de ingineri, care lucrează alături de clienți din aproximativ 140 de țări.