Banner

INTERNSHIP ADOBE 2023: 75 de roluri tehnice de internship în EMEA. 67 dintre ele sunt în Romania

În fiecare an, Adobe România primește zeci de juniori în mai multe echipe din companie. Programul de internship, care durează, de obicei, șase luni, este un instrument puternic pentru a descoperi tinerele talente. Aproximativ jumătate dintre juniorii recrutați prin programul de practică devin angajați full-time în Adobe Romania, la finalul programului de internship.

Cu o istorie bogată de peste patru decenii, Adobe s-a impus ca lider global în mediul digital, oferind produse creative de top. Ca stagiari la Adobe, tinerii pasionați de acest domeniu au șansa de a contribui la această moștenire a inovației și de a fi în fruntea modelării viitorului creativității digitale.

Cum e să fii intern la ADOBE?

Ce faci când nu ai experiența necesară pentru a fi recrutat pe un post care să te mulțumească, unde să ai posibilitatea de a cunoaște experți în domeniu, să ai mentori și șansa de a interacționa cu oameni cu pasiuni și aspirații comune?

Am stat de vorbă cu trei interni Adobe despre utilitatea programului de internship, despre ce au descoperit, cu ce au rămas și ce le recomandă viitorilor stagiari.

Răzvan Mihăiță Ilie și Andreea Blaga sunt foști stagiari, actuali angajați pe poziția de Software Development Engineer în cadrul Adobe Experience Platform, iar Radu Chivereanu, angajat ca Intern în echipa de Security.

Răzvan spune că, la început, a simțit oarecum teamă, dar pe parcurs a înțeles că oamenii sunt dispuși să-l sprijine, nu să-l judece. Prin voluntariat, s-a conectat cu membrii echipei, care i-au împărtășit experiențele lor, progresul de la intern la senior.

“Am descoperit că mobilitatea internă în Adobe este cu adevărat reală, ceea ce m-a motivat să fac tranziția dintr-un departament în altul, de la Python Intern la Java New Grad. Recomand cu tărie implicare activă și sinceritate, pentru că ambiția, satisfacția și răsplata merg întotdeauna mână în mână”, spune Răzvan Mihăiță, Software Development Engineer, Adobe Experience Platform.

În timpul internship-ului la Adobe, colega lui Răzvan, Andreea Blaga, s-a bucurat de sprijinul și încurajarea constantă a echipei și a managerului direct.

“Mi-a plăcut că proiectul meu de internship nu a fost o aplicație independentă, ci a fost integrat în proiectul echipei și mi-a oferit astfel o experiență completă a ceea ce presupune munca unui Software Development Engineer. Am fost mentorată de persoane cu experiență în domeniu, cărora le sunt recunoscătoare pentru că m-au învățat importanța cunoștințelor tehnice, dar și a colaborării și implicării”, explică Andreea Blaga, Software Development Engineer, Adobe Experience Platform.

Radu Chivereanu, actual intern, s-a bucurat că a fost încurajat să-și exprime creativitatea și să vină cu idei noi în proiectele Adobe.

“Ca intern, am avut o experiență extrem de valoroasă și benefică pentru dezvoltarea mea profesională, fiindcă am fost expus unei varietăți de proiecte din diferite arii. Mă bucur că am lucrat alături de o echipă de profesioniști entuziaști, într-un mediu de lucru colaborativ și plin de sprijin reciproc. Mi-a fost oferită libertatea să abordez problemele din mai multe perspective și să caut soluții inovatoare. Sunt recunoscător pentru această experiență și pentru toată susținerea primită de la colegii și mentorii mei”, arată Radu Chivereanu, Security.

INTERNSHIP ADOBE 2023. 75 de roluri tehnice de internship în EMEA, dintre care 67 în Romania

Adobe Romania face parte din programul de internship la nivel de EMEA, organizat de companie. România, Germania, Franța și Marea Britanie au organizat împreună diverse sesiuni de dezvoltare personală și profesională pentru toți internii din program. În total, au fost deschise 75 de roluri tehnice de internship în EMEA. Dintre ele, 67 sunt în Romania. Adobe România este cel mai mare centru de dezvoltare și cercetare al Adobe in EMEA, cu peste 1.000 de angajați.

Programul de anul acesta este complex și dezvoltat pe mai multe arii:

  • Social (evenimente de networking dedicate internilor, o sesiune de fotografii profesionale pentru CV-urile internilor sau profilele de LinkedIn)
  • Development (Power Skills Session, Understanding you Session)
  • Company culture (Preboarding Event, Meet the CEO – Shantanu Narayen, Tech Summit, Leadership Roundtable)
  • Learning (Agile Training)
  • Voluntariat (activitate CSR)

Toți internii din EMEA l-au putut cunoaște pe CEO-ul companiei într-o sesiune online Meet the CEO și au fost încurajați să-i adreseze întrebări live. Cris Radu, Site Leader și VP of Engineering în Digital Experience, le-a urat bun venit, într-o sesiune specială, iar colegi din echipa Talent Acquisition au susținut Power Skill Session, unde au discutat despre camaraderie, legături umane și cum să creezi un brand personal autentic.  

Patru programe dedicate stagiarilor ADOBE

Timp de două săptămâni, cei 67 de interni vor participa și la un Agile Training, în urma căruia vor primi o certificare. Se vor crea echipe pentru realizarea unor proiecte și rezolvarea unor situații critice în cadrul simulării și vor experimenta abordarea Scrum printr-un joc simulator.

Un alt program dedicat stagiarilor Adobe este Interns’ Tech Summit, în luna august. La evenimentul organizat în România participă și ceilalți opt tech interni din EMEA. De-a lungul unei zile întregi, specialiștii Adobe au pregătit pentru interni sesiuni despre produse, prezentări demo, încredere în sine, activități de teambuilding, sesiuni de socializare și concursuri tehnice tip quiz.  

În cadrul acțiunii de CSR, în colaborare cu SOS Satele Copiilor & Adobe CSR, stagiarii Adobe vor petrece timp cu copiii și vor reconstrui căsuțe.

Prin programul Leadership Roundtable, vor avea ocazia să afle experiența liderilor Adobe, cum să treci cu succes de un interviu, dar și tips & tricks despre o carieră de succes.

Detalii despre programul de internship sunt disponibile pe site-ul de cariere Adobe.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share