Povestea Kaufland Romania a început pe 13 octombrie 2005, odată cu deschiderea primului magazin, în Colentina. În anul în care împlinește 15 ani, este lider al pieței locale de retail, a patra companie din România după cifra de afaceri și unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul privat, cu un număr total de peste 15.000 de angajați care reușesc să transforme, zi după zi, povestea în realitate.
Adina Ion avea 25 de ani când s-a angajat la primul centru logistic pe care Kaufland l-a deschis în România. Fratele ei a văzut un anunț pe un panou din zona parcului industrial Ploiești, că se construiește ceva – nu îi era clar ce – și că se caută personal. Știa că Adina era în căutarea unui job care să-i ofere condiții mai bune de lucru, așa că a notat numărul de fax și i l-a dat.
La primul interviu, Adina a aflat detalii despre depozitul logistic pentru care se începuse construcția primei dintre cele 14 hale care urmau să fie ridicate. Activitatea din depozit presupunea recepția, depozitarea și livrarea de articole către magazine. A acceptat un job de primitor-distribuitor, pentru că auzise numai lucruri bune despre angajator: că e o companie multinațională mare, serioasă și vine cu perspective de viitor.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Ce a auzit s-a dovedit adevărat. E în companie de 15 ani și de aproape 10 e șef departament pe recepție, depozitare și livrare în departamentul Food Non Food și are în subordine, împreună cu ceilalți colegi ai ei, aproximativ 350 de oameni. Dar a început de jos. “Fiecare promovare m-a surprins”, spune Adina. “Volumul de informații și complexitatea sistemului m-au surprins, credeam că n-o să mă descurc, dar mi-am canalizat de fiecare dată toată energia ca să reușesc”.
Aproape un an a lucrat în depozit, pe parte de recepție, unde verifica dacă articolele livrate de furnizori au venit în cantitățile corecte, dacă ambalajele sunt întregi, dacă codul de bare e OK. Apoi, introducea toate aceste date în sistem, prin intermediul scanner-ului.
I-a fost propusă apoi funcția de operator PC – practic, următorul pas natural. Aici verifica datele scanate de recepționer, le confrunta cu actele și comenzile cerute de la furnizori și ținea legătura cu departamentul Achiziții din București, care se ocupă cu comenzi. Era un job de birou și necesita ceva mai multă atenție la detalii, dar nu i s-a părut niciodată plictisitor, pentru că mereu era ceva de rezolvat: un cod de bare greșit, o discuție de lămurit cu recepționerul.
Succesul înseamnă să știi că nu ai lăsat nimic neîncheiat.
După încă vreo trei ani, a devenit șef de tură recepție, adică avea o echipă de oameni cărora trebuia să le facă programul de lucru, să se asigure de bunul mers al activității, să intervină atunci când se iveau erori de înregistrare ale articolelor în sistem, să sprijine angajații pe tot parcursul activității.
După încă doi ani, a devenit șef în departamentul Food Non Food, pe parte de recepție, depozitare și livrare marfă. Trecerea într-un rol de conducere n-a fost ușoară. Era prima dată când lucra cu oameni și problemele lor, nu doar cu proceduri, așa că nu-i venea natural să le atragă atenția atunci când apăreau absențe neanunțate sau întârzieri care îngreunau programul și activitatea zilei.
Adina spune că a avut noroc de manageri care au încurajat-o și de la care a putut să ia exemplu. A învățat să dea feedback constructiv de la un director de depozit care stătea mult printre oameni și apoi îi întreba, de la egal la egal: “Tu ce vezi că nu funcționează pe teren? Ce ar putea să funcționeze mai bine?”. Ideea era să vină ceilalți cu răspunsul, să nu dea el o soluție.
Au ajutat-o mult și trainingurile la care a participat în companie – de recrutare, despre organizarea și managementul timpului, managementul conflictelor și al stresului, leadership situațional sau despre modelul de conducere. “Dintr-un curs am învățat că trebuie să începi ziua cu cel mai greu lucru – să scapi de presiunea aia psihică mai întâi și automat lucrurile din restul zilei devin mai ușoare”. La muncă, cea mai mare provocare este să calibreze volumele peste plan cu resursele actuale și să fie respectate în totalitate prevederile legislative, astfel încât să onoreze în timp comenzile către magazine.
Acasă, aplică aceleași principii ca în logistică, întâi taskurile mai grele care țin de treburile casnice și lecțiile copiilor, după care își face timp pentru joacă, sport și plimbări cu ei.
Adina e serioasă și ține la proceduri. Îi încurajează pe angajați să comunice în plus și în avans, s-o întrebe și să nu presupună. Cine îi urmează sfatul vede că înfățișarea ei serioasă e doar o aparență. “Succesul înseamnă să știi că nu ai lăsat nimic neîncheiat”, spune Adina. “Să pleci acasă liniștit că ai făcut tot ce trebuia ca lucrurile să meargă și în lipsa ta”.
O performanță bună a fost când a reușit ca, pentru luna decembrie, care este o lună grea, cu volume foarte mari, să planifice graficul de lucru astfel încât procesele să meargă foarte bine, iar în același timp să mulțumească și fiecare angajat, oferindu-le zile libere în preajma sărbătorilor, prin rotație, că “așa suntem noi în logistică, avem cel mai mult de lucru în perioada sărbătorilor. Noi ne putem odihni și sărbători după ce totul s-a livrat complet și la timp”.
Cu un click pe numele de mai jos, puteți descoperi și alte povești ale unor oameni care scriu povestea de succes a companiei Kaufland în România


















Posturile disponibile la Kaufland, la nivel național, se regăsesc pe www.cariere.kaufland.ro.
Persoanele cu dizabilități interesate de un loc de muncă pot aplica pe adresa cariere@kaufland.ro.