Povestea Kaufland Romania a început pe 13 octombrie 2005, odată cu deschiderea primului magazin, în Colentina. În anul în care împlinește 15 ani, este lider al pieței locale de retail, a patra companie din România după cifra de afaceri și unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul privat, cu un număr total de peste 15.000 de angajați care reușesc să transforme, zi după zi, povestea în realitate.
Valer Hancaș avea 28 de ani când a devenit, în 2005, cel mai tânăr director de magazin Kaufland din echipa companiei. I se spunea „Copilul”, venea din Sibiu și tocmai preluase coordonarea celui de-al doilea magazin deschis în România, cel din Râmnicu Vâlcea. Își amintește că inițial a simțit că originea sa de ardelean îl împiedică să fie acceptat de echipa vâlceană. Dar, în câteva luni, spune Valer, a reușit să unească echipa. A contat că le-a arătat colegilor că e dispus să lucreze cot la cot cu ei: conducea motostivuitorul, căra cutii, punea marfă la raft.
A fost avansat apoi ca director regional de vânzări al regiunii sud-est și a schimbat naveta Râmnicu Vâlcea-Sibiu cu București-Sibiu, unde se afla familia sa. I se spunea „directorul cu cutterul”, fiindcă nu renunțase la instrumentul indispensabil pe care-l are fiecare angajat care lucrează în magazin. Filozofia lui este că oricând e nevoie de ajutor, e bine să te implici, fiindcă așa dai un exemplu sănătos celor din echipă. „Dacă trec pe lângă o hârtiuță și nu o ridic și nu îmi pasă, poate că stric un bun obicei al colegilor mei care până atunci o luau de jos. E o chestie importantă”, spune Valer. „Dacă nu o fac eu, nu o mai fac nici ei”.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
După vânzări, au urmat alte departamente. După cel de procurări, a trecut în cel de marketing clienți, unde coordona centrul relații clienți, care colectează cererile sau sesizările clienților. De atunci îi rămâne în minte povestea unei doamne în vârstă, care-și făcea frecvent cumpărăturile în magazinul de pe Barbu Văcărescu, în apropierea căruia locuia. Femeia i s-a plâns că în parcarea magazinului nu este nici o bancă unde ar putea să ia o pauză în drumul său de la cumpărături spre casă. „I-am înțeles nevoia și special pentru ea am pus două bănci în parcare ca să se odihnească”.
Cei 15 ani de Kaufland, în patru departamente diferite, i-au adus o diversitate a muncii care l-a ținut mereu în priză și e recunoscător pentru asta. „Sunt norocos că am beneficiat de cultura asta organizațională în care se încurajează inițiativa. Suntem doers, facem, ne asumăm și, dacă nu e bine, învățăm ceva și a doua oară o facem mai bine”.
Una dintre lecțiile importante de leadership, spune el, a fost curajul de a lua decizii. „E mult mai bine să iei decizii atunci când situația o implică, decât să rămâi în așteptarea unei decizii pe o perioadă mai lungă. Ca să iei o decizie la momentul oportun, îți trebuie curaj să-ți asumi responsabilitatea poziției pe care o deții”.
Rezultatele cele mai bune le ai când îți înțelegi echipa.
Când vorbește despre curaj în decizii, Valer se gândește chiar la campania de anul trecut, când Kaufland a introdus pungi de plastic biodegradabile pentru cântărirea fructelor și legumelor, care costă zece bani, spre deosebire de alte hipermarketuri, unde sunt gratuite. Valer spune că acea campanie de responsabilizare și conștientizare a consumului excesiv de pungi din plastic a fost cea mai curajoasă pe care a coordonat-o. „A adus o reducere a consumului de pungi, doar în primele două luni, cu 60-70 la sută. Și asta e o decizie curajoasă”.
Cu un click pe numele de mai jos, puteți descoperi și alte povești ale unor oameni care scriu povestea de succes a companiei Kaufland în România


















Posturile disponibile la Kaufland, la nivel național, se regăsesc pe www.cariere.kaufland.ro.
Persoanele cu dizabilități interesate de un loc de muncă pot aplica pe adresa cariere@kaufland.ro.