#UnPicDePoveste de la Provi: Laurențiu Mărcuș, omul de vânzări care crede că “noi” e mult mai important decât “eu”

Cine e Provident? Provident este o persoană juridică, o companie. Oamenii care dau personalitatea companiei sunt cu totul altă poveste. O poveste pe care o vom descoperi până la final de an, dintr-o serie de interviuri cu oameni din toate departamentele. O poveste scrisă de ei, autentică și fără filtre.

În România din 2006, Provident este o instituție financiară-nebancară, care oferă produse financiare simple și personalizate unei categorii de români care, altfel, ar putea fi excluși din ofertele altor instituții financiare. Cam atât despre companie, dar curiozitatea de mai mult poate fi hrănită de aici. Cât despre oamenii din Provi, povestim astăzi cu Laurențiu Mărcuș, Head of Sales.

Mai jos, #UnPicDePoveste prin ochii și cuvintele lui Laurențiu.

Din start, Laurențiu spune că, pentru el, echipa reprezintă totul. Fără ei, colegii lui, sigur nu ar fi astăzi aici, fiindcă succesul său este dat de calitatea lor. “Indiscutabil, etica lor și responsabilitatea cu care tratează relațiile cu clienții noștri sunt calități pe care nu poți decât să le apreciez. Apoi, le admir capacitatea de a lua decizii și de a învăța din ele. De asemenea, și încrederea și dorința de dezvoltare sunt aspecte esențiale când vine vorba de calitățile unui coleg”.

Când vorbește despre jobul lui, Laurențiu mărturisește că se simte norocos că are parte de numeroase provocări, care nu-l lasă să se plafoneze. Ca Head of Sales, rolul său nu doar că-i impune asta, dar îl și ajută să fie constant mai bun în deciziile pe care le ia. E un job care îl forțează să-și depășească limitele și să-și îmbunătățească mereu cunoștințele. Îi place și căutarea, exercițiul de a găsi de fiecare dată soluția cea mai potrivită pentru cazul respectiv. Iar asta o poate face doar în echipă – alt aspect al jobului său, care îi place enorm. “Ce iubesc de-a dreptul la acest job este faptul că pot călători în toată țara și nu numai. Asta îmi permite să descopăr, permanent, oameni și locuri noi”, spune Laurențiu Mărcuș.

De altfel, rolul lui de la Provident îi vine ca o mănușă, fiindcă se potrivește cu structura lui profesională: este ambițios, perseverent, dornic să învețe și să crească. Îi place să lucreze în echipă și să construiască relații solide cu colegii săi.

“Sunt mereu dornic să învăț lucruri noi și foarte perseverent când vine vorba de atingerea obiectivelor. Am norocul să lucrez în domeniul de care sunt și pasionat: cel al managementului și al vânzărilor. Îmi place să fiu la curent cu tendințele din domeniu și să-mi îmbunătățesc continuu abilitățile, fie că fac asta ascultând podcasturi, fie că trec prin traininguri sau merg la evenimente sau conferințe în domeniu. Mi-ar plăcea să pot face toate astea mai des, dar cel puțin încerc”.

Ce-i place cel mai mult la Provi și ce ar schimba? Cel mai mult apreciază relația dintre clienți și oamenii care formează această companie.

“E o relație specială, pe care cu greu o poți găsi în altă parte. E atât de multă încredere aici și deschidere, transparență, încât nu poți rămâne indiferent. Accentul pus pe clienți și pe oamenii care formează compania este la un alt nivel față de orice altă organizație în care am fost. Mă bucur că am șansa să fiu înconjurat de adevărați profesioniști în domeniu – colegii mei, de la reprezentanții din teren la cei din Head Office, sunt enciclopedii în domeniile lor, de la care ai mereu ceva de învățat. 

De la clienți, mă bucură de fiecare dată când văd căldura cu care ne primesc, încrederea dintre noi, faptul că ne văd ca pe niște parteneri care le sunt alături de fiecare dată când au nevoie. Nu e un caz izolat să mergi acasă la client și să vezi cum scoate zacusca pe masă ori te întreabă de o cafea. De multe ori, are impresia că nimeni nu îl ajută și, în momentul în care apari tu, el chiar simte că tu ești sprijinul de care avea nevoie”, explică Laurențiu.

La colegii mai tineri, care abia își încep cariera, ar vrea să vadă că încearcă să-și găsească și să-și urmeze pasiunea. Apoi, să fie dispuși și curioși să învețe cât mai multe lucruri care să-i ajute să-și dezvolte abilitățile. Să nu se limiteze niciodată doar la ce știu, să aibă răbdare cu ei înșiși și să-și evalueze permanent obiectivele de carieră pe termen lung, acțiunile prin care le vor atinge și, nu în ultimul rând, să aibă aspirații cât mai mari.

Dacă ar fi să găsească o “hibă” la jobul lui, aceasta ar ține mai mult de felul său de a fi decât de cum e Provident. Nu-i plac situațiile în care trebuie să spui și “nu”, dar știe că, oricât de mult bine ai vrea să faci, uneori trebuie să faci și asta. Ar ajuta pe toată lumea, nu ar refuza pe nimeni, dar uneori un “nu” la momentul potrivit e mai sănătos și mai cinstit pentru toți.

Care sunt principalele lecții pe care le-a învățat în ultimii trei ani, în care am avut de înfruntat un val de “turbulențe” fără precedent – pandemia, războiul din Ucraina, rata inflației? Pentru Laurențiu, cea mai importantă lecție a fost cea a solidarității. “Am văzut cu toții cât de important e să ne ajutăm unii pe alții. Noi e mult mai important decât eu. Mi-a rămas în minte un moment chiar de la începutul pandemiei, când o colegă ne-a spus despre o doamnă căreia nu-i ducea nimeni lucrurile de bază – era singură, nu avea cine s-o ajute, exista și teama din acea perioadă. Colega noastră a fost cea care ne-a mobilizat și ne-am dus la ușa acelei doamne cu tot ce avea nevoie. Bucuria ei de atunci mi-a rămas întipărită în minte”.

Iar acesta este doar unul dintre multele cazuri care l-au pus pe gânduri. Sunt multe la fel, despre care ar putea povesti. “Ne-am organizat cu haine, cu materiale de construcții, cu sandvișuri, cu tot felul de lucruri utile. Majoritatea colegilor au făcut asta, în toată țara. Și ce mi s-a părut esențial e că au făcut toate astea din proprie inițiativă, pentru clienți, dar și pentru oameni din afara business-ului nostru, cum au fost cazurile familiilor venite din Ucraina. Nu a fost un obiectiv de business acolo. Ci doar omenie”.

A mai învățat, în perioada aceasta, și că te poți reinventa oricând, dacă vrei. “În cele din urmă, încrederea și parteneriatul cu clienții tăi interni și externi sunt definitorii. Am văzut apoi că putem comunica în alte moduri care, probabil, ne păreau dificile înainte. Aici, tehnologia ne poate ajuta să fim mai buni și mai eficienți. Și cel mai important este că am învățat să gestionăm situații de criză”.

Cine este Laurențiu Mărcuș atunci când nu e la birou? Îi place să-și petreacă timpul experimentând lucruri noi și să aibă parte de aventuri alături de familie și prieteni. Îi place la nebunie să fie în aer liber, să viziteze locuri noi, să cunoască oameni din diferite culturi, de la care să învețe în permanență.

Vara, îi place pescuitul pe râu, mai ales la scobar. E momentul în care se relaxează și își încarcă bateriile. Iarna, iese cât de des poate la schi, cu toată familia: cu Ioana, soția sa, și cu băieții lor, Luca și David, care au șase, respectiv opt ani. Cum locuiesc în Târgu Mureș, încearcă să ajungă cât de des pot, de regulă la final de săptămână, pe pârtiile din Toplița sau Bucin, sunt cele mai apropiate de ei. Dar cel mai mult le place în Mădăraș, unde ninge cu fulgi mari, iar cabanele sunt de lemn și majoritatea au niște șeminee frumoase. În restul timpului liber, ies cât pot de des cu bicicletele. Aici îl iau cu ei și pe Leo, partenerul de nădejde al întregii familii, un Akita american minunat.

Ce ar vrea Laurențiu să spună despre el peste zece ani? “Că sunt fericit, și cu bune, și cu rele, cu tot ce mi s-a întâmplat. Că sunt un tată bun. Că am reușit să-mi ating majoritatea obiectivelor personale și profesionale, depășind orice obstacole ce mi-au stat în cale și m-au ajutat să fiu mai puternic și mai înțelept. Că am relații bune și de durată cu oamenii din jurul meu și că am avut un impact pozitiv asupra lor. Că  sunt recunoscător, mulțumit de viața pe care o duc. Că sunt în continuare deschis și curios să învăț, să experimentez lucruri noi și că sunt mulțumit de persoana care am devenit”.

Poți să vezi mult mai multe despre oamenii din Provi pe undelucram.ro și www.provident.ro/cariere. Iar dacă vrei să fii coleg cu Laurențiu, avem un rol care își așteaptă “ocupantul-pereche”. Le găsești pe toate aici. Dacă nu te-am convins încă, îi lăsăm pe colegii din Provi să facă asta, în poveștile viitoare. Până atunci, poți să arunci o privire și la povestea Alexandrei, din departamentul Call Center, a lui Bogdan, absolventul de Istorie care conduce echipa de Managementul Informației, a lui Alin, Senior Credit Risk System Analyst în departamentul Credit Risk, a Mihaelei, “Gânditorul” din echipa de Resurse Umane, a Mariei, Sales & Service Performance Analyst în departamentul Financiar, sau a Dalianei, Senior Legal Advisor în departamentul Juridic.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share