Banner

#UnPicDePoveste de la Provi: Raluca Cernat, Senior Credit Control Officer

Cine e Provident? Provident este o persoană juridică, o companie. Oamenii care dau personalitatea companiei sunt cu totul altă poveste. O poveste pe care o vom descoperi până la final de an, dintr-o serie de interviuri cu oameni din toate departamentele. O poveste scrisă de ei, autentică și fără filtre.

În România din 2006, Provident este o instituție financiară-nebancară, ce oferă produse financiare simple și personalizate unei categorii de români care, altfel, ar putea fi excluși din ofertele altor instituții financiare. Cam atât despre companie, dar curiozitatea de mai mult poate fi hrănită de aici. Cât despre oamenii din Provi, povestim astăzi cu Raluca Cernat, Senior Credit Control Officer.

Dacă ar face o listă cu trăsăturile care o descriu cel mai bine, Raluca ar spune că este o persoană empatică, inteligentă, care nu-i judecă pe alții și care înțelege că noi, oamenii, suntem diferiți. Iar această diversitate creează multe provocări. Îi place să fie aproape atunci când e nevoie de ea și să ajute când e cazul. Pune accent pe seriozitate, pe finalizarea sarcinilor în timp util, pe flexibilitate și pe capacitatea de adaptare în fața provocărilor pe care le are orice profesie.

Alegerea jobului pe care îl are acum a fost oarecum inedită: a spus “da” unei provocări ivite la un moment dat. A fost o oportunitate care nu avea nimic de-a face cu pregătirea sa universitară – Raluca a simțit întotdeauna că este o persoană cu aplecare către latura umanistă, iar cifrele, calculele ori analiza exactă a datelor nu i-au trezit niciodată un interes deosebit. Acum șase ani, însă, destinul a adus-o pe drumul acesta, iar de atunci a descoperit că-i place extraordinar de mult tot ce implică profesia ei.

“Cel mai mult apreciez la jobul meu că îmi dă posibilitatea să interpretez anumite situații și să ofer varianta cea mai avantajoasă. Pe lângă aspectele de rutină, care dau siguranță și care se întâlnesc în orice profesie, apar și elemente noi, ce implică schimbare și adaptare rapidă. Pentru că nu este posibil ca totul să fie 100 la sută pozitiv, aspectul mai puțin apreciat al jobului meu este presiunea resimțită atunci când sarcinile trebuie îndeplinite repede și cât mai corect”, mărturisește Raluca Cernat.

Ce-i place cel mai mult la Provi? Din primul moment, i-a plăcut cultura organizațională, care pune accent pe angajat și pe nevoile lui. A întâlnit persoane deschise, dispuse să ajute și să facă integrarea colegilor cât mai ușoară. Încă de la început, s-a identificat cu valorile promovate în companie și, de aceea, integrarea sa a fost ușoară.

“Am perceput organizația ca pe o mare familie, care înțelege că mulțumirea angajatului se reflectă în productivitate, motivație, calitate. Nu-mi amintesc niciun moment în care să fi cerut ajutorul vreunui coleg și să nu-l fi primit. Am fost plăcut impresionată când am constatat că doleanțele chiar sunt ascultate și apar schimbările cerute. Apreciez mult interesul companiei pentru acțiunile caritabile și atenția acordată persoanelor vulnerabile social. Este o organizație cu și despre oameni, care a înțeles că satisfacția angajaților este foarte importantă”, spune Raluca.

De când face parte din “familia” Provident, Raluca a simțit că o bună parte din succesul companiei se datorează lucrului în echipă, iar ea crede cu tărie că echipa este foarte importantă. Multe sarcini sunt finalizate cu aportul tuturor colegilor, astfel că este vital să creezi și să menții un colectiv funcțional.

În opinia Ralucăi, pentru ca un coleg să lucreze bine într-o echipă trebuie să fie comunicativ, să accepte și alte puncte de vedere, să se adapteze soluției propuse de grup și să lase la o parte propriul orgoliu. “Provident este despre lucrul în echipă. Am simțit asta încă din prima mea zi. Fără colegii cu mai multă experiență, nu aș fi ajuns aici. De aceea, încerc să transmit același mesaj și celor care sunt la început de drum. Vreau să știe că pot conta necondiționat pe ajutorul meu”.

Colegilor mai tineri le-ar mai spune și să nu rateze nicio o oportunitate cu care se întâlnesc, pentru că s-ar putea să nu mai apară a două oară, să fie curioși, să răspundă provocărilor, pentru că astfel vor ști ce li se potrivește cel mai bine, și să vorbească cu superiorul lor despre nevoile și visele lor. “Există o vârstă potrivită pentru orice, iar explorarea cât mai multor căi ține de începutul carierei, pentru ca apoi să se stabilizeze în locul potrivit. Atunci când simt că poziția pe care o au le aduce plafonare, când pot mai mult decât fac în momentul respectiv, să nu ezite și să caute acel loc potrivit, cu care se identifică mai bine și care le va aduce noi satisfacții. La Provident sunt multe șanse să evoluezi, fiindcă mereu  apar uși deschise către noi poziții”.

Care sunt principalele lecții pe care le-a învățat Raluca Cernat în ultimii trei ani și jumătate, în care am avut de înfruntat un val de “turbulențe” fără precedent, precum pandemia, războiul din Ucraina sau rată inflației? “Toate aceste evenimente ne-au forțat limitele și ne-au pus în situații complexe, pentru care a trebuit să găsim rapid soluții. Privind în urmă, pandemia ne-a schimbat modul de lucru, iar work from home a devenit, dintr-o necunoscută, o parte firească a vieții noastre. Dacă la început mi se părea neobișnuit să lucrez de acasă și mă gândeam că procesul este dificil, iar izolarea socială va fi resimțită acut, azi pot spune că soluția este alternarea dintre lucrul de acasă și cel de la birou. Fiecare are avantaje evidente. Am învățat că din fiecare astfel de eveniment am ieșit mai puternică, mai pregătită pentru schimbare și pentru oferirea de soluții viabile”.

Ce ar vrea să spună despre ea peste zece ani? Privind în viitor, Raluca ar vrea să se vadă împlinită profesional, cu lucruri frumoase realizate la job, cu un colectiv bine închegat cu care să lucreze și cu colegi care să o considere o persoană deschisă, de la care au ce învăța. Nici ea nu va înceta în niciun moment să învețe, fiindcă simte că învățarea continuă, într-o societate în permanentă schimbare, este vitală.

Atunci când nu este la muncă, Raluca își incarcă bateriile citind, făcând sport și plimbări, petrecând timp de calitate cu familia și prietenii. “Sunt ferm convinsă că în spatele unui bun profesionist trebuie să se afle o persoană de calitate – o persoană <frumoasă>”, este concluzia Ralucăi Cernat.

Poți să vezi mult mai multe despre oamenii din Provi pe undelucram.ro și www.provident.ro/cariere. Iar dacă vrei să fii coleg cu Raluca, avem un rol care își așteaptă “ocupantul-pereche”. Le găsești pe toate aici. Dacă nu te-am convins încă, îi lăsăm pe colegii din Provi să facă asta, în poveștile viitoare. Până atunci, poți să arunci o privire și la povestea Alexandrei, din departamentul Call Center, a lui Bogdan, absolventul de Istorie care conduce echipa de Managementul Informației, a lui Alin, Senior Credit Risk System Analyst în departamentul Credit Risk, a Mihaelei, “Gânditorul” din echipa de Resurse Umane, a Mariei, Sales & Service Performance Analyst în departamentul Financiar, a Dalianei, Senior Legal Advisor în departamentul Juridic, a lui Laurențiu, Head of Sales, a lui Marius, Business Leader, a Andreei, specialistul în marketing și comunicare de brand, fascinat de oameni și îndrăgostit de psihologie și istorie, a lui Andrei, omul pasionat de tehnologie și conectat permanent la ultimele tendințe din domeniu, a Alinei, Advisor Sales & Service, sau a lui Marian, Loss Prevention Manager, fostul client devenit om de bază în echipa Provident.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share